06.10.2010 - 17:02 | Son Güncellenme:
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Tarımın sanayi devriminden sonra hep gözardı edilen bir sektör olmasının yarattığı aslında bir ihmal, yeteri kadar ilgi göstermeme, bu tür adımlarla gideriliyor” dedi.
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Cumhuriyet Köyü’nde, Türkiye’nin dört bir yanını ziyaret ederek çiftçilere ve hayvancıkla uğraşanlara yönelik eğitim verecek Vodafone Çiftçi Kulübü Eğitim Tır’ının açılışı nedeniyle tören düzenlendi.
Törende konuşan Eker, iletişim sektöründe sağlanan gelişmelerin imkan ve fırsatlarının tarımsal üretimin gelişmesinde çiftçilerin eğitiminde kullanılabilir olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, böyle bir proje ile bir kez daha bu toprakların üzerinde bulunmanın heyecan verici olduğunu söyledi.
Eker, on binlerce yıldır tarımın yapıldığı topraklarla 21. yüzyıl iletişim teknolojisinin imkanlarını buluşturmanın, tarımsal üretimde çiftçilerin eğitiminde iletişim teknolojisini kullanmanın büyük bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Tarımın sanayi devriminden sonra hep gözardı edilen bir sektör olmasının yarattığı aslında bir ihmal, yeteri kadar ilgi göstermeme, bu tür adımlarla gideriliyor. Bu tür adımları hem cesaret verici, hem umut verici, hem de çok hayırlı bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Takdir edilecek bir proje. Vodafone’a teşekkür ediyorum. Bunun sektördeki diğer partnerlere de örnek teşkil etmesini diliyorum. Diğer şirketler de bu şekilde katkı sağlarlarsa biz tarım ve hayvancılığa daha çok ilgi, daha çok alaka çekmiş oluruz. Bu da Türk tarım sektöründe çok daha önemli gelişmelere ivme kazandırır, hayırlı adımlara vesile olur” dedi.
İHTİYACA YÖNELİK ÇİFTÇİ EĞİTİMİ
Eker, eğitimin herkes için hayat boyu ihtiyaç duyulan, mutlaka yenilenmesi gereken bir süreç olduğunu kaydederek, bu nedenle çiftçi eğitiminin kaynakların doğru ve verimli kullanılması açısından çok önemli olduğunu belirtti.
“Yeni gelişmeler doğrultusunda dünya çiftçileri hangi teknolojileri kullanıyorsa bizim de çiftçilerimizle bu bilgileri paylaşmamız önemli” diyen Eker konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çiftçi eğitiminde Bakanlık olarak yaptığımız bir takım uygulamalar var. Örneğin biz olayları götürüp çiftçiye ya film olarak, ya da üretim sürecini hayata geçirmek suretiyle bilgi veriyoruz. Eğitim toplantıları düzenliyoruz. Çeşitli yazılı görsel materyal temin etmek suretiyle toplantılar düzenliyoruz. Şüphesiz bunlar önemli. Bakanlığımızın yayın dairesi Denizbank’ın sponsorluğunda bin köye 100 bin tarım ile ilgili eğitim kitabı hazırladı. Bu sene bu sayıyı 250 bine çıkardık. Çiftçilerimize tarımsal eğitimle ilgili 250 bine yakın kitap dağıtıyoruz. Bakanlığımız 2007 yılında köylerde istihdam edilmek üzere 2 bin 500 teknik eleman aldı. 2010 yılında 2 bin 500 daha teknik elemanın alımı yapıldı. Şu anda Türkiye’de köylünün yanında duran köylüyle yaşayan bütün mesaisini köylünün yanında harcayan 5 bin teknik eleman var. Bir kısmı da Diyarbakır çiftçisinin yanında.
Bunlara ilave olarak Vodafone Çiftçi Kulübü hizmetleri ile birlikte yeni bir eğitim çalışması başlıyor. Bu tır 300 bin çiftçiye tarımla ilgili eğitim götürüyor. Çiftçi hangi konuyla ilgili bilgi almak istiyorsa o konuda bilgi sahibi olması sağlanıyor. Örneğin bu köyde hayvancılığın iyi yapıldığını biliyoruz. Süt sığırcılığı projemiz var. Diyarbakır genelinde 100’e yakın kooperatifi destekledik. Onların hayvancılıkla ilgili sorunları bu tırda sağlanacak. Bir başka bölgede ilaçlama, sulama, yem bitkileri, hasat problemleri olabilir. Her bölgenin ihtiyacı dikkate alınarak çiftçilerimizin eğitilmesi sağlanacak.”
350 BİN HEKTAR ALANIN SULANMASI HEDEFİ
Bakan Eker, GAP Eylem Planı kapsamında 350 bin hektar alanın sulanmasını hedeflediklerini de belirterek, çalışmaların sürdüğünü, 2012 yılı sonu itibariyle bu çalışmaların tamamlanacağını söyledi.
Toplam 700 bin hektar alanda da toplulaştırma çalışmasının yürütüldüğüne dikkati çeken Eker, bunun; bölgenin modern bir tarımsal üretim alanı haline gelmesi anlamına geldiğini bildirdi.
Eker, parsellerin birleştirildiğini, bütün parsellerin yola kavuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Drenaj çalışması yapılıyor. Muhtemel bir sulamada Harran’da başımıza gelenler burada başımıza gelmesin diye drenajla birlikte yapılıyor. Sulama imkanı olan sulama bölgelerinde modern sulama tesislerinin altyapısı kuruluyor. Küçük parseller büyütülüyor. Tarımın daha modern, daha verimli hale gelmesi için toplulaştırmanın mutlaka yapılması lazım. Bu 700 bin hektar alanın ihalesini tamamladık. Büyük bir hızla yapılıyor. 2011 ilkbaharında birinci bölümü bitmiş ve teslim edilmiş olacak. Arkasından şu anda yapılmakta olan Dicle Kralkızı Barajı’nın suyunun bütün bu bölgeyi, yani buradan geçecek Karacağın eteklerinden, Mardin’in Savur ilçesi eteklerine kadar gidecek 140 bin hektar alanın sadece bu hatta sulanması imkan dahiline giriyor. Bunlar bu bölgenin geleceğinde istihdam problemini çözecek bu bölgenin tarımsal üretim potansiyelini azami düzeye çıkaracak önemli projelerdir.”
Eker, Cumhuriyet tarihi boyunca Diyarbakır’ın sadece 22 köyüne kanalizasyon yapıldığını, arazilerin toplulaştırılması faaliyeti çerçevesinde şu ana kadar 220 köyün kanalizasyonunun tamamlandığını ve bunu 300 köye tamamlayacaklarını ifade ederek, toplulaştırma projesi çerçevesinde köylerin altyapı sorunlarının giderildiğini, kırsal alanda yaşayanların da daha sağlıklı daha iyi bir çevrede yaşaması, medeniyetin imkanlarından daha fazla istifade etmesi, sağlıklı bir altyapıya sahip olması, böylece tarihinde binlerce yıldır yaptığından daha verimli daha sağlıklı çalışmalar yapabilmesini temin için bunları yaptıklarını anlattı.
Bölgede, Türkiye’nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi’ni yapmaya başladıklarını ve bu yıl içinde tamamlanacağını kaydeden Eker, “Hem besi ile ilgili süt hayvancılıyla ilgili yüzlerce işletmenin yer alacağı Organize Hayvancılık Bölgesi Türkiye’nin ilk örneklerinden bir tanesi. 2 yıl önce temeli atıldı. Bu yıl içerisinde tamamlanacak. Amacımız bu bölgenin üretimini maksimize etmek, altyapı hizmetlerini getirmek, daha önce ihmal edilen bir takım yatırımları tamamlamak ve bu bölgedeki vatandaşlarımızı bu hizmetlerden daha çok faydalanmasını sağlamak” dedi.
FİKİR BABASI BAKAN EKER
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, 10 ay önce Türkiye’de sosyal iş modeline örnek teşkil edecek Vodafone Çiftçi Kulübü’nü hayata geçirdiklerini hatırlatarak, Çiftçi Kulübü’nün fikir babasının Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker olduğunu söyledi.
Timuray, Vodafone Çiftçi Kulübü’nün amacının tarım çalışanlarıyla bir arada, onların iş hayatına değer katarak, çözüm ortağı olmak ve bu sayede tarım sektörünün daha da gelişmesine bir destek olmak olduğunu söyledi.
Tarım sektörünün bugün Türkiye’nin en önemli stratejik sektörü olduğunu kaydeden Timuray, şöyle dedi:
“Ülkemizin hak ettiği daha yüksek mertebelere çıkmasında tarımımızın gelişmesinin çok önemli lokomotif bir rolü vardır. Biliyoruz ki tarımı bilgi ile buluşturabilirsek, tarımdaki potansiyelimizi çok daha ilerletebiliriz. Bu düşünceden yola çıkarak çiftçi kulübünün lansmanını yaptık. Çiftçi kulübümüze bu dönem içerisinde gelen ilgiden son derece memnunuz. Ama önümüzdeki vizyon çok çok daha büyük, zira ülkemizde tarımla hayvancılıkla iştigal eden herkesin çiftçi kulübümüzden faydalanmasını arzu ediyorum. Bu sayede tarım ve hayvancılıkla ilgili bilgiyi doğru anda doğru yerde değerli tarım çalışanlarımızla buluşturma imkanına sahibiz.
Hizmet anlayışımızı bir kademe artırarak Vodafone Çiftçi kulübü tırlarını devreye sokuyoruz. Bu tır önümüzdeki günlerde 150 noktada 300 binden fazla kişiye eğitim fırsatı verecek, bu eğitimi hazırlarken bizlere yol gösterecek çok önemli uzmanlıklarımız var. Tarım il müdürlükleri, ilçe müdürlükleri, ziraat odaları bu konuda bize rehberlik ediyorlar. Tırımızın geçeceği her yerde ihtiyaca yönelik doğru eğitimin verilmesini sağlıyoruz. Gerek mobil iletişimin faydaları sayesinde çiftçilerimiz cep telefonlarından gerekli bilgilere ulaşabileçek bu eğitimlerle de bilgilerini tamamlanmış olacaklar.
Eker, daha sonra eğitim tırının açılışını yaptı.