EkonomiKredi akışı sürsün, iç talep canlandırılsın

Kredi akışı sürsün, iç talep canlandırılsın

19.10.2008 - 00:31 | Son Güncellenme:

İş dünyası örgütleri, ABD kaynaklı finansal krize karşı Türkiye’nin alması gereken somut önlemleri sıraladı

Kredi akışı sürsün, iç talep canlandırılsın

Örgütler, “Ekonomimizi korumak, krizin muhtemel olumsuz etkilerini minimize edebilmek adına, kararlı, hızlı ve gerekirse de radikal olmak zorundayız. Proaktif davranarak, olayların önünde gitmek durumundayız” diyor. Görüşler şöyle:
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “İhracat ve katma değer odaklı sektörlere yoğunlaşmamız gerekiyor. İhracatımızı hem ürün olarak hem pazar olarak çeşitlendirecek stratejilere odaklanmalıyız. Çok büyük sermayemiz yok.
Ama harekete geçirilmeyi bekleyen büyük yeraltı ve yerüstü kaynaklarımız var. ”
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: “Toplumun kanaat önderleri, panik yaratacak demeç vermemeye ve yayın yapmamaya gayret göstermeli. Bankalarla reel sektör birbirine destek olmalı. Merkez Bankası faiz indirmeli. İhracatta alternatif pazarlara özen göstermeli. Ülkemizde Körfez ülkelerinin maddi varlıklarını değerlendirebilecekleri ortam oluşturulmalı.
Enerji maliyetlerini azaltıcı yerel imkanlar kullanılmalı. Bütçeye büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz, 2B Yasası olarak anılan yasanın çıkartılmasının önündeki engeller kaldırılmalı.”

Haberin Devamı

Döviz tevdiatından yararlanalım’
İSO Başkanı Tanıl Küçük:
“Merkez Bankası ile koordinasyon içinde piyasaya likidite sağlamaya yönelik hazırlıklar yapılmalı. Zor durumdaki KOBİ’lere destek için Halk Bankası ve Ziraat devreye girebilmeli. Firmaya direkt likidite sağlamaya yönelik formüller düşünülmelidir.
Ülkemizde, döviz tasarrufu serbestken, döviz kredisi verilmesi yasak. Burada değişikliğe gidilirse döviz tevdiat hesaplarındaki büyük kaynaktan yararlanmak mümkün olabilir. Reel sektörün hayat suyu diyebileceğimiz, kredi muslukları asla kapanmamalı.”

‘Kredi imkânları rahatlatılmalı’
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş: “Merkez Bankası likiditeyi ve piyasadaki durumu ciddi kontrol altında tutmalı ve gerekli yerde müdahaleden kaçınmamalı.
Türkiye’nin ihracatının olumsuz etkileneceği olasıdır. Bu bağlamda iç talep canlandırılmalı.
Siyasi belirsizlik, ekonomiyi ciddi şekilde etkileniyor. Türkiye’yi kaosa sürükleyecek demeç ve davranışlardan kaçınılmalı. İhracatçılara kredi imkanlarının rahatlatılmalı. Gerek KOSGEB gerekse Eximbank mutlaka desteklenmeli.”