EkonomiKamyon ve otobüse indirimli ‘kırsal motorin’ artık yok!

Kamyon ve otobüse indirimli ‘kırsal motorin’ artık yok!

01.11.2009 - 00:25 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “kırsal motorin” olarak bilinen ve kükürt oranı yüksek, fiyatı düşük motorinin satışına bugünden itibaren kısıtlama geliyor.

Kamyon ve otobüse  indirimli ‘kırsal motorin’ artık yok

Buna göre kamyon, otobüs, minibüs ve diğer araçlara satılması yasak hale gelen kırsal motorin, sadece iş makineleri ve traktörlerin kullanımı için satılabilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Avrupa Birliği’ne uyum amacıyla 7 Ağustos’ta yayımladığı “Motorin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği”nde “yol dışı hareketli makineler ile tarım ve orman traktörlerinde kullanıma yönelik” bir yakıt olarak tanımlanan kırsal motorin, bugünden itibaren sadece söz konusu araçlara satılabilecek. Düşük kükürtlü motorine göre ucuz oluşu nedeniyle tercih edilen bu yakıtın, bundan böyle kamyon, otobüs ve minibüs gibi araçlara satılması halinde bayilere ceza gelebilecek.
Sektör temsilcileri, EPDK’nın yapılan düzenlemenin teknik olduğunu ve satışının sürmesinin problem yaratmayacağını ifade ettiğini belirttiler. Ancak EPDK tarafından kendisinden görüş istenen Gelir İdaresi Başkanlığı, belirlenen tanımın dışında satış yapılması halinde cezai işlem gerekeceğini bildirdi.
Daha çok kamyon, minibüs ve otobüs ile bazı araç sahipleri tarafından tercih edilen kırsal motorinin litresi ortalama 2.70 liradan, eurodizel olarak bilinen düşük kükürtlü motorinse 2.82 liradan satılıyor. Büyük araçlarda 150 litrelik depolar dikkate alındığında depo başına yaklaşık 20 lira farkedecek.

Satışların yüzde 75’i
Türkiye’deki 12 milyon tonluk motorin tüketiminin yüzde 75’lik bölümünü kırsal motorinin oluşturduğunu söyleyen Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, böyle bir tüketimin olduğu bir ortamda sektöre en az 6 ay ile 1 yıllık bir geçiş süreci tanınması gerektiğini ifade etti.
Gelir İdaresi Başkanlığı ile EPDK’nın ortak bir çizgide buluşması ve bunu da sektöre bildirmesi gerektiğini vurgulayan Metin, “İki kurumun farklı yaklaşım içinde olduğu ortamda sektör bir şey yapamıyor. Bu konuda büyük sıkıntı kaçınılmaz. Gelir İdaresi Başkanlığı cezai işlemden, vergi kaybından bahsediyor. EPDK bu konuda farklı düşünüyor. Sektör bir an önce bu konuda bir açıklık bekliyor” diye konuştu.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan ise söz konusu uygulamaya anlam veremediklerini, bunun kırsal motorin almak isteyen tüketiciyle bayiyi karşı karşıya getireceğini söyledi.

KEŞFETYENİ
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı

Cadde | 27.04.2025 - 07:55

Yarışma bittikten sonra aşkını ilan eden Semihcan, Sancakay Ilım ile ne zaman sevgili olduklarını açıkladı.