EkonomiİHA’lara yerli batarya gücü

İHA’lara yerli batarya gücü

24.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

PİLDER Başkanı Kadem Usta, yerli pil teknolojisinde gelinen noktayı Milliyet’e anlattı: “İHA’ların daha uzun süre havada kalmasını sağlayan yerli bataryalar hızlı şarj oluyor, pek çok alanda kullanılabiliyorlar”

İHA’lara yerli batarya gücü

Mithat Yurdakul / ANKARA - Türkiye başta İHA’lar olmak üzere savunma sanayiinde önemli bir atılım yakalarken, savunma araçlarının enerjisi de yerli bataryalardan karşılanıyor. Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta, yerli bataryaların savunma sanayiinde çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirterek, “Özellikle zırhlı araçlar, İHA’lar, denizaltılar, radar sistemleri ve taşınabilir iletişim cihazları gibi stratejik öneme sahip pek çok platformda kullanılıyor. Yerli bataryalar, İHA’ların daha uzun süre havada kalmasını ve operasyonel menzillerini artırmasını sağlıyor. Ayrıca, bataryaların güvenilirliği ve hızlı şarj olabilme özellikleri de bu alandaki performansı ciddi şekilde etkiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Kritik avantajlar sağlıyor

PİLDER Başkanı Usta, yerli pil teknolojisinde gelinen noktayı Milliyet’e anlattı. Yerli bataryaların savunma sanayiinde çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Usta, “Özellikle zırhlı araçlar, İHA’lar, denizaltılar, radar sistemleri ve taşınabilir iletişim cihazları gibi stratejik öneme sahip pek çok platformda kullanılıyor. Bu bataryalar, yüksek enerji yoğunluğu ve uzun ömürlü kullanım sağlayarak operasyonel sahada kritik avantajlar sunuyor. Kapasiteleri ve özellikleri ise aracın ihtiyacına göre değişiyor. İHA’lar için kullanılan bataryalar daha hafif, yüksek enerji yoğunluklu ve uzun süreli uçuş sağlayacak şekilde tasarlanırken, zırhlı araçlarda kullanılan bataryalar daha yüksek güç gereksinimleriyle uyumlu hale getiriliyor” dedi.

Haberin Devamı

Yüksek menzil

İHA’larda kullanılan yerli bataryaların son yıllarda büyük bir ilerleme kaydettiğini dile getiren Usta, “Özellikle dayanıklılık, hafiflik ve yüksek enerji yoğunluğu açısından uluslararası standartları yakaladığımızı söyleyebilirim. Yerli bataryalar, İHA’ların daha uzun süre havada kalmasını ve operasyonel menzillerini artırmasını sağlıyor. Ayrıca, bataryaların güvenilirliği ve hızlı şarj olabilme özellikleri de bu alandaki performansı ciddi şekilde etkiliyor. Hem askeri hem de sivil amaçlarla kullanılan İHA’larımızda bu bataryaların performansı oldukça tatmin edici ve gelecekteki projelerde daha da geliştirilmeleri hedefleniyor” şeklinde konuştu.

Tamamına yakını yerli

Gücünü bataryadan alan küçük ölçekli İHA’ların havada kalış süresinin 30 dakika civarında olduğunu anlatan Usta, İHA’larda kullanılan bataryaların neredeyse tamamının yerli üretim olduğunu vurgulayarak, “Bu süre, kullanılan bataryaların enerji yoğunluğuna ve verimliliğine bağlı olarak değişebilir. Özellikle bu tür dronlarda yüksek enerji yoğunluğuna sahip lityum-polimer (Li-Po) veya lityum-iyon (Li-Ion) bataryalar tercih ediliyor. Bu bataryalar, hafif oldukları için dronların daha uzun süre havada kalmasını sağlıyor. Hızlı şarj olabilme özellikleri de bu bataryaların performansını önemli ölçüde iyileştiriyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Düşük maliyet

Usta, yerli bataryaların özellikle dayanıklılık, hafiflik ve yüksek enerji yoğunluğu açısından uluslararası standartları yakaladığına işaret ederken, şunları söyledi:

“Yerli bataryaların kullanılması, hem askeri hem de sivil amaçlarla kullanılan İHA’ların performansını önemli ölçüde artırırken, dışa bağımlılığı da minimize ediyor. Milli savunma alanında kritik öneme sahip bu teknolojiler, yerli sanayinin üretim kapasitesini geliştirerek stratejik bir avantaj sağlıyor. Yerli üreticilerin hızlı Ar-Ge ve üretim süreçleri, bu alandaki gelişen ihtiyaçlara hızlı cevap verebilmeyi mümkün kılarken, yerel kaynak kullanımı da üretim maliyetlerini düşürüyor. Bu da hem ekonomik hem de operasyonel anlamda büyük bir kazanım olarak öne çıkıyor.”

İHA’lara yerli batarya gücü

Togg dopingi

Bu yıl Bilişim Vadisi’nde ikincisi düzenlenecek olan Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde yerli batarya üretiminin geliştirilmesi, batarya teknolojilerinin farklı sektörlerde kullanımı ve sürdürülebilir enerji çözümlerine ağırlık vereceklerini anlatan Usta, “Avrupa, Asya ve Amerika’dan sektör temsilcileri, teknoloji şirketleri ve akademisyenler katılacak. Bilgi ve teknoloji paylaşımı açısından büyük bir fırsat olacak, Türkiye’nin küresel batarya pazarındaki rolünü daha da pekiştirecek” görüşünü dile getirdi. Elektrikli otomobil bataryalarında da Türk sanayicilerinin önemli bir konumda olduğunu ifade eden Usta, “Özellikle son yıllarda yapılan yatırımlar ve gelişen teknoloji ile birlikte yerli üretim bataryalar, Türkiye’deki elektrikli otomobil projelerine ciddi katkılar sağlıyor. Yerli üretim kapasitesini artırarak hem iç pazardaki talebi karşılamak, hem de Avrupa başta olmak üzere küresel pazara yönelik bir oyuncu olmak hedefleniyor. Togg gibi büyük projeler sayesinde yerli batarya üretimi hız kazanmış durumda ve Türk sanayicileri bu konuda dünya standartlarını yakalamak için çalışıyor” dedi.