21.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN - Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği domatesin kotası, 150 bin ton artırılarak yıllık 500 bin tona çıkarıldı. Henüz ihracat birliklerine resmi yazı ulaşmadı ancak karar teyit edildi. Türk ihracatçılar ve üreticiler için Rusya kararı olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, domateste iç pazar yeterlilik seviyesinin uygun olduğu ifade ediliyor.
Domates, Türkiye’nin yaş sebze ihracatında her dönem ilk sırada. Ocak - Haziran 2023 döneminde 325 milyon kiloyu aşan domates ihracatı karşılığı 326 milyon dolar gelir sağlandı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Önemli olan üreticinin ürettiği ürünü değerinde satıp, mümkün olduğu kadar ihracata ürün göndermek. Pek çok üründe Türkiye kendine yeterli konumda. İç piyasaya yeterli ürün olmadan ihracat olmaz. Yıllık 13 milyon ton civarında domates üretimimiz var” dedi.
‘Üretici desteği artmalı’
Mevcutta iç piyasada domates fiyatlarının yüksek seyrettiğini anlatan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Özkan Kamiloğlu, bunun ihracattan bağımsız şekilde girdi maliyetlerindeki hızlı yükselişlerden kaynaklandığını dile getirdi.
İhracata yönelik her talebin önemli olduğunu belirten Kamiloğlu, “Üretici ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü oluruz. Ürettiğimiz domates yeterli, ürünün satışıyla ilgili bir problem yok” dedi.
GİRDİ MALİYETİ ZORLUYOR
Türkiye son üç yıldır 13 milyon tonu aşan domates üretimi yapıyor. Üretici son birkaç sezondur özellikle artan girdi maliyetleri ve iklim nedeniyle yaşanan sorunlardan dolayı tedirgin. Bu endişe iç piyasada fiyat artışlarını da beraberinde getiriyor. Üründen yeteri kadar kazanç sağlayamadıklarını anlatan üreticiler, desteklerin artırılması ve tüccar/aracı uygulamalarının devlet denetiminde olmasını istiyor.