27.11.2023 - 08:04 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ Merkez Bankası geçtiğimiz hafta piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka kasım ayı toplantısında şahin faiz artışına giderek politika faizini 500 baz puan artırdı. Banka, politika faizini yüzde 40 seviyesine çıkardı. Faiz artışları yatırımcıları mevduata yönlendirirken bu durum genellikle borsa için negatif bir durum oluşturuyor. Peki faiz artışları borsada yönü nasıl etkiler? Altın ve dövizde beklentiler neler?
Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar piyasalara ilişkin seyre yönelik çarpıcı analizlerde bulundu. Baydar ayrıca, yıl sonu borsa ve altın tahminini de açıkladı.
Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“TCMB’nin piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz artırımı yaparak 500 baz puan artışla politika faizini %40 seviyesine getirmesi dövizde çok zayıf bir satış getirse de daha sonra bu sınırlı düşüşün telafi edildiğini gözlemledik. Dolar/TL 28.55 seviyesine kadar sınırlı olarak gerilerken, euro/TL paritesinde neredeyse hiç satış gelmedi desek yeridir. Dolayısıyla yükselen faizlerin dövizde kalıcı bir aşağı yönlü harekete yol açmadığını görüyoruz. Gelecekte yükselebilecek mevduat faizleri gibi gelişmelerle yabancı girişi sağlanabilirse dövizde aşağı yönlü hareketler görme ihtimali de artacaktır.
Gerek ratingler gerekse gri liste sorunları nedeniyle bu verilerle hareket edenlerin kısa vadede gelmesini pek olası görmüyoruz. Ancak daha spekülatif hareket eden fonların kısa vadede kar etme amacıyla gelerek piyasada dalgalanmalara yol açması her zaman ihtimal dahilindedir.
Faiz artırımının borsaya etkisine bakarsak, aynı gün borsada sınırlı bir düşüşe yol açmış ve endeks daha sonra toparlanma denemelerinde 8.000 seviyesinin üzerinde tutunamamıştır. Zaten yükselen faizlerin finansman maliyetleri artırıcı etkisi ve iç piyasayı daraltıcı tedbirler nedeniyle ciro ve karlılık üzerine aşağı yönlü baskılara yol açacağı için, gelecekte hisse senetleri hedef karlılıklarının düşmesine yol açabilir. Global yavaşlama, yükselen faizlerle birlikte bu süreci hızlandırabilir.
‘MEVDUATA CİDDİ KAYMA BEKLEMİYORUZ’
Son zamanlarda borsaya gelen yatırımcı profiline bakarsak daha çok gençler ve hızlı para kazanmak isteyenler. Bu yatırımcı profili pek de mevduat yatırımcısı profiline uymuyor. O yüzden borsadan mevduata ciddi kayma beklemiyoruz.
Borsada gelecekte yabancı yatırımcı gelir ve dolar bazında zirvelere doğru yol alabilir beklentisi var. Sayın Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılarla sık sık bir araya gelmesi bu ihtimali de artırıyor. Ancak yabancı yatırımcının kurlarda aşağı trendin olduğuna emin olması çok önemli. Aksi halde dolar bazında kayıp riskiyle karşı karşıya kalabilir. Gelecekte hem yükselen faizler hem de ekonomik konjonktür pek de borsanın lehine değil. Yükselen finansman maliyetleri ile global durgunluk nedeniyle ihracatta yavaşlama önemli konular olup borsanın gelecekteki hedef fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Bunun yanında olası not artırımları ile gri listeden çıkma konusundaki pozitif gelişmeler borsada yeni bir yukarı harekete yol açabilir.
8500 PUAN AŞILIR MI?
8500 teknik olarak son derece önemli bir direnç halini aldı. Bu direnci kırması için daha önce bahsettiğim önemli gelişmelere ihtiyaç var. Yabancı girişi olmazsa, faizler artmaya devam ederse mevcut işlem hacmiyle 8500 seviyesinin aşılması oldukça zor görünüyor. Şimdilik teknik olarak yukarı sinyalleri devam etse de mevcut yetersiz işlem hacmi biraz temkinli durmamıza neden olmaktadır.
GRAM ALTINDA YÖN NE OLUR?
ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri daha fazla artıramaz düşüncesi ile, faizlerin 2024’ün başında düşürülebileceği algısının oluşması, doların nispeten zayıflamasına neden oldu. EUR/USD paritesinin 1.09’ların üzerine çıkması da bu nedenden kaynaklanıyor. Zayıflayan dolar nedeniyle de altında yukarı hareketlerin devam ettiğini görüyoruz. Ons/USD haftalık kapanışı 2002 dolar civarında yaparak yola devam edebileceği sinyalleri verdi. Teknik olarak da yukarı yönde sinyaller vermesi 2015-2021 dolar bandına kadar çıkış yapma ihtimalini artırmaktadır.
Gram altında ise yön dolar/TL hareketleriyle de ilgili. Yurt dışındaki gelişmeler gram altını yukarı götürebilecek nitelikte. Ancak dolar, TL karşısında düşerse, gram altında da aşağı yönlü baskı gelebilir. Şimdilik yakın gelecekte yurt dışına bağlı yukarı hareketliliğin sürmesini bekliyoruz.
ALTIN VE BORSADA YIL SONU TAHMİNİ NE?
Borsa da aşağı sinyal olmadığı için düşüşe direnebilir. Düşük hacimle de olsa 8000 -8500 aralığında yılı kapatma ihtimali fazladır. Gram altın için ise yukarı trend içerisinde olması ve yurt dışında havanın altının lehine olması nedeniyle 2000 liraya doğru yoluna devam edecek gibi görünüyor.”