29.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul
S avunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) görevini 10 yılı aşkın bir süredir yürüten Murad Bayar, Katar’da savunma fuarındayken görevden alındı. Bayar’ın SSM’deki son mesajı Çin ile yapılan ve NATO üyesi ülkelerin tepkisine neden olan uzun menzilli hava savunma füzesi sistemi görüşmeleri konusunda oldu. Bayar, “İlk hedefimiz, Çin ile uzun menzilli hava savunma füzesi sistemi konusunda görüşmeleri tamamlamak ve sözleşmeye varmak” açıklaması yaptı.
Resmi Gazete’de dün yayımlanan atama kararnamesine göre Bayar, başka bir göreve atanmak üzere bu görevinden alındı. Bir süre önce Bayar’ın görevden alınarak Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi olarak atanacağı, yerine de Danıştay 6. Daire üyesi İbrahim Erin’in getirileceği iddiaları kulislere yansımıştı.
ABD’den geri getirildi
1989’dan 1998’e kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda çalışan Bayar, Türk F - 16’larına takılacak Elektronik Harp Sistemleri projesinin (SPEWS-2) başındayken üstleriyle görüş ayrılığı üzerine şube müdürlüğü görevinden alınmış, Booz Allen Hamilton danışmanlık firmasında çalışmaya başlamıştı. Bayar daha sonra Başbakan Erdoğan’ın da isteğiyle ABD’den Türkiye’ye getirilip SSM’nin başına geçirilmişti.
Milli jetin imzasını attı
Bayar’ın 10 yıl yönettiği SSM, bu süre zarfında önemli projelere imza attı. Bunlar arasında Müşterek Elektronik Harp Simülasyon Sistemi (MEHSİM) Projesi, Tank Taşıyıcı Araç ve Römorku (TTAR) Projesi, KBRN Mobil Arazi Laboratuarı Projesi, Taktik Tekerlekli Araçları (TTA) Projesi, MİLGEM Projesi, Sualtı Taarruz Timleri Harekatı için İntikal Botları Projesi, Genel Maksat Helikopteri Projesi, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Mobil Sabit Radar Projeleri, Türk Tipi Hücumbot Projesi, Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Projesi, Yüksek Frekans Elektronik Taarruz Projesi gibi projeler yer aldı. SSM’nin üzerinde çalıştığı son önemli projelerden birisi de Türkiye’nin kuruluşunun 100. yılına yetiştirilmesi amaçlanan milli savaş jetiydi. 2010’da ilk kez gündeme gelen milli jet projesi için 2011’de imzalar atılmıştı.
Sonuca varmaya yakındı!
Bayar, NATO ülkelerinin tepki gösterdiği Çin füzesi projesine de sahip çıktı. Görevden alma kararının yayımlandığı sırada Katar’daki Uluslararası Denizcilik ve Savunma Fuarı’nda (DIMDEX) konuşan Bayar, “İlk hedefimiz, Çin ile uzun menzilli hava savunma füzesi sistemi konusunda görüşmeleri tamamlamak ve sözleşmeye varmak. Şu anda Çin ile görüşmelerimizde tıkanma yok” dedi.
Bayar, füze sistemi konusunda ABD ve Avrupa’dan gelen yeni fiyat ve ortak üretim tekliflerine kapalı olmadıklarını, ancak öncelikli hedefin yeni teklifler değil, Çin ile sonuca varmak olduğunu vurguladı.
SSM’nin önem verdiği projelerden MİLGEM, son dönemlerde bir ses kaydı iddiası ile gündeme gelmişti.
‘Başmüşavir oldu’
Üçlü kararname ile başka bir göreve atanmak üzere görevinden alındığı açıklanan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar Başbakanlık Başmüşaviri olarak atandı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın açıklamasında, “Bayar’ın Başbakanlık Başmüşaviri olarak atanması uygun görülmüştür” denildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığına Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü’nün vekâlet edeceği belirtildi.