14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin - Avrupa Birliği (AB), çeşitli beyaz eşya ve elektrikli ürünlerin enerji tüketimlerini gösteren A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmasını kaldırarak, 1 Mart 2021 itibarıyla A’dan G’ye olmak üzere yeni bir sınıflandırmaya geçti. Yeni yönetmelik Türkiye’de de 2 Mart tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre teknoloji ilerledikçe ürünlere eklenen ‘+’ sınıfları yerine etiketlerde yalnızca A (en verimli) ile G (en az verimli) sınıfları yer alacak.
Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile eşzamanlı olarak Mart 2020’de enerji etiketinde yeni bir döneme adım attı. Güncellenen enerji etiketleri piyasada görünmeye başladı.
A’dan G’ye kadar
Yeni uygulamayla tüketicilerin enerji tüketimini azaltması için daha verimli ürünler seçmesi hedefleniyor. Yeni ekotasarım ve enerji etiketi uygulamalarıyla Türkiye ekonomisine 2030 yılına kadar 20 terawattsaat elektrik tasarrufu sağlanması bekleniyor.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, uygulamanın tüketicilerin ürünün enerji verimlilik seviyesini daha iyi anlamasını sağlayacağını ifade etti. Ürünlerin enerji verimliliğinin yeni enerji etiketi uygulamasıyla A’dan G’ye kadar sınıflandırılacağını kaydeden Dinçer, “Bu yeni sınıflandırma, aynı zamanda üreticilerin enerji verimliliği yüksek ürün teknolojilerini geliştirmesini teşvik edecek. Yeni ekotasarım ve enerji etiketi uygulamaları ile ülkemizin ekonomisine 2030 yılına kadar 20 terawattsaat elektrik tasarrufu sağlanacak” diye konuştu.
Eski etikette 25 Aralık son
AB ile eş zamanlı olarak yeni enerji etiketi uygulamasına geçerek Türkiye’ye enerji verimliliği düşük ürünlerin girişinin de önüne geçildiğini ifade eden Can Dinçer, AB’nin enerji etiketi ve çevre regülasyonlarına olan uyumla birlikte Türkiye’nin ihracat potansiyelinin olumlu etkilendiğini belirtti. Dinçer, şöyle konuştu:
“Yeni enerji etiketi ilk etapta çamaşır makineleri, kurutmalı çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, buzdolapları ve dondurucular için geçerli. 25 Mart 2021’den sonra piyasaya arz edilen bu ürün gruplarında yeni enerji etiketi uygulamasına uyumlu olmak zorunlu. Üretimden kaldırılan eski enerji etiketine sahip ilgili ürünlerin satışına 25 Aralık 2021 tarihine kadar izin verilecek.”
QR kod bulunacak
BSH Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü Ahmet Ziya Demir, yeni enerji etiketi dönemiyle birlikte tüketicilerin yüksek enerji verimli ürünlere olan talebinin daha da artacağını ve üreticilerin de yeni teknolojiler geliştirerek bu talebe cevap vereceğini ifade etti. Enerji etiketlerinde QR kodun da yer alacağını bildiren Demir, “Tüketiciler ürünlerle ilgili çok daha fazla bilginin yer aldığı ürün bilgi formuna akıllı cihazları aracılığıyla QR kodunu okutarak ulaşabilecek” dedi.
Konuyla ilgili olarak Arçelik’ten yapılan açıklamada, “Sattığımız ürünlerin kullanımı nedeni ile oluşan sera gazı emisyonlarını 2018 yılına kıyasla, 2030 yılına kadar yüzde 15 düşüreceğiz” denildi.