19.06.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:
Yönetişim kelimesi bir kavram olması ile beraber özellikle yönetim ve yönetim kurulu biçiminde ele alınmaktadır. Hem özel hem de kamu kurumları kapsamında ortak bir plan çerçevesinde birlikte yapılan çalışmalar bütünü şeklinde öne çıkar.
Yönetişim Nedir?
Çok aktörlü ve etkileşimli, ilişkileri içeren, birlikte yönetme, birlikte düzenleme üzerinden kamu özel sektör ortaklığı felsefesini taşıyan bir yönetim süreci olarak yönetişim öne çıkar. Özellikle klasik yönetim kapsamında tek taraflı yapılan yönetimin aksini gösteren bir unsurdur. Böylece daha katılımcı, şeffaf ve hesap verici bir yapı eşliğinde yönetim gerçekleşmektedir. Dünya çapında uluslararası açıdan birçok farklı kurum ve kuruluş, yönetişim üzerinden ele alınmakta ve çalışma göstermektedir.
Yönetişim Neden Önemlidir?
Yönetişim hem ülke kurumlarının hem de ülkenin ticari açıdan sağlıklı bir gelişim göstermesi noktasında büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda herhangi bir kurum ya da ülkenin geleceği kalıcı bir yapı altında ilerlemesini sağlar. Özellikle aile şirketlerinin kurumsal bir yapıya geçmesi ile beraber, çöküntülerin daha minimal bir düzeye ulaştığını söylemek mümkün.
Yönetişimin Unsurları Nelerdir?
Hem kamu kuruluşları açısından hem de özel sektör ile ülkeler bazında, daha sağlıklı bir sürecin işlemesi için iletişim unsurları öne çıkar.
- Katılımcı etki elde etmek
- Şeffaflık
- Hesap verilebilir yapı
- Etkin
- Cevap verilebilir
- Eşitlikçi
- Stratejik bir vizyona sahip
- Hukukun üstünlüğünü ön plana çıkaran
Yukarıda verildiği gibi görüldüğü üzere yönetişim her sektör ve yapı açısından büyük bir öneme sahiptir. Böylece planlı ve programlı şekilde daha güçlü bir geleceğe uzanma şansı elde edilir.