EğitimYazı Çeşitleri Kaça Ayrılır, İsimleri Nelerdir?

Yazı Çeşitleri Kaça Ayrılır, İsimleri Nelerdir?

23.03.2022 - 01:52 | Son Güncellenme:

Türk Edebiyatında yazı çeşitlerinin önemi olukça büyüktür. Yazı çeşitleri pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bu çeşitlerin özellikleri ise birbirinden farklı olmaktadır. Peki, yazı çeşitleri kaça ayrılır, isimleri nelerdir? Sizlere yazı çeşitleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Yazı Çeşitleri Kaça Ayrılır, İsimleri Nelerdir

Yazı türleri düz yazı ve şiir olmak üzere iki ana başlık altında incelenmektedir. En çok okunan türleri ise roman, öykü ve masallardır.

Yazı Çeşitleri Kaça Ayrılır?

Yazılı anlatım düşünce ve olay yazıları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Düşünce yazılarında sayısal verilerden yararlanma ve tanık gösterme gibi düşünce geliştirme yolları kullanılmaktadır. Bunlar dışında olay yazılarında ise serim, düğüm ve çözüm bölümleri bulunmaktadır.

Manzum eserlerde çeşitli söz sanatları kullanılmaktadır. Bu durum düz yazılar için de geçerlidir. Düz yazılarda seci ve teşbih gibi pek çok söz sanatları kullanılmaktadır. Masal ve fabllarda ise intak ve teşbih söz sanatları en sık tercih edilen sanatlar arasındadır.

Yazı Türleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar düz yazılar ve şiirlerdir. Düz yazılarda roman, hikaye, deneme, makale, fabl türler bulunmaktadır. Şiirlerde ise lirik şiir, epik şiir, pastoral şiir gibi pek çok tür bulunmaktadır.

Yazı Çeşitlerinin İsimleri Nelerdir?

Yazı çeşitleri farklı özellikleri ile pek çok türe ayrılmaktadır. Edebiyatımızda da bu türlere örnek pek çok eser bulunmaktadır. Yazı çeşitleri ve isimleri şunlardır:

- Roman: Düz yazı çeşitleri içerisinde en uzun olan türdür. Hikayelere göre daha uzun olması sebebiyle karakterler derinlemesine izlenmektedir. Olaylar 1. ve 3. tekil şahıslar ağzından anlatılmaktadır. Romanlarda mekanlar ve karakterler uzun bir şekilde betimlenir ve okurların gözünde olayların canlanması sağlanmaktadır.

- Hikaye: Kendi içerisinde durum öyküsü ve olay öyküsü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sayfa sayısı romanlara göre daha azdır. Konuları ise gerçek, kurgusal veya fantastik olabilmektedir.

- Deneme: Denemeler yazarın okuru ile sohbet ediyormuş gibi kaleme alınmaktadır. 16. yüzyılda Michel ve Montaigne ilk ve önemli deneme türlerini vermiştir. Deneme yazılarında yazar bir konu belirlemekte ve belirlediği konu hakkında görüşlerini anıları ile beraber okurları ile paylaşmaktadır. Denemelerde bir kanıt sunulmasına gerek duyulmamaktadır.

- Makale: Yazarın fikri okura kanıtları ile birlikte sunulduğu yazılardır. Yazar burada konuları objektif bir biçimde ele almakta ve nesnel bir üslup kullanmaktadır.

- Fabl: Çocuklar için kaleme alınan bir türdür. Fabllarda hayvanlar konuşturulur ve masallardan daha kısadır.

- Lirik Şiir: Genellikle aşk, özlem, vatan hasreti gibi konular işlenmektedir. Hece ve aruz ölçüsü ile yazılmakta ve serbest vezinle de kaleme alınabilmektedir.

- Epik Şiir: Tarihte olan olayları destansı bir üslup ile anlatan şiir türüdür. Kahramanlık ve yiğitlik gibi konular ele alınmaktadır.

Yazarlar