Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen (VDL), yeni komisyon üyelerini tanıttı. VDL, dengeli ve seçmenlerin beklentilerini göz önünde bulunduran bir liste hazırlamaya çalıştı. Zira AP seçimlerinde seçmenler, Avrupa Birliği’nin (AB) düzensiz göç, savunma, güvenlik ve Avrupa’nın dünyadaki konumunun canlandırılmasını talep etmişti. VDL, bu çerçevede Avrupa Komisyonu tarihinde ilk kez savunma ve uzaydan sorumlu bir üye atadı. Yasadışı göç konusundaysa Avusturyalı Magnus Brunner ile Hırvat Dukravka Suica’yi atadı.

Haberin Devamı

VDL’nin Türkiye’yi ilgilendiren atamaları

Türkiye’yi yakından ilgilendiren görevlendirmeler arasında, kuşkusuz genişleme komiseri var. Macar Oliver Varheyli’den boşalan koltuğa Slovenyalı eski diplomat Marta Kos’u oturtacak VDL, genişleme politikaları konusunda tecrübeli, bölge ülkelerine yakın bir ismi uygun gördü. Türkiye’yi yakından tanıyan Slovenya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakması da Kos’un olumlu bir atama olarak değerlendirilmesini sağlıyor.

HEM OLUMLU HEM OLUMSUZ!

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden Costas Kadis ise balıkçılık ve okyanuslardan sorumlu olacak. Yunan komisyon üyesi Apostolos Tzizikostas’un da sürdürülebilir ulaştırma ve turizmden sorumlu olması bekleniyor. Kadis’in, Türkiye’nin deniz hukuku alanındaki kazanımlarına göz dikme ihtimali yok değil. Yunan üyenin de ulaştırma alanında Türk-Yunan ilişkilerinde gerilime neden olma ancak aynı zamanda turizm portföyüyle de iki ülke ilişkilerini yumuşatma imkanı bulunuyor.

Avusturyalı komisyon üyesinin içişlerinden sorumlu olması, Türkiye’nin AB ile yasadışı göç ve vize muhafiyeti alanındaki beklentilerini zora sokabilir. Slovak Maros Sefkovic’in uluslararası ticarete atanması, Çekya’dan Jozef Sikela’nın uluslararası anlaşmalardan sorumlu olması, Ankara’nın Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesine yönelik beklentilerini karşılaması açısından önemli bir kazanım olabilir. Tabii atamalar, AP onayından geçerse.