SözlükPolisakkarit Nedir, Kaça Ayrılır? Polisakkaritler Kaça Ayrılır?

Polisakkarit Nedir, Kaça Ayrılır? Polisakkaritler Kaça Ayrılır?

12.07.2021 - 14:14 | Son Güncellenme:

Polisakkaritler, biyolojinin önemli konularından bir tanesini oluşturmaktadır. Polisakkarit konusunun iyi bir şekilde kavranması önem arz etmektedir. Polisakkaritlerin ne demek olduğunu ve kaç gruba ayrıldığını derledik.

Polisakkarit Nedir, Kaça Ayrılır Polisakkaritler Kaça Ayrılır

Polisakkaritler; sadece heksoz ya da pentoz birimlerinden meydana gelebildiği gibi, bazıları da hem pentoz hem heksoz birimleri ihtiva etmektedir. Heksozlardan türeyenlerin genel formülü ise (C6H10O5)n, pentoz ihtiva edenlerse (C5H8O4)n biçiminde gösterilmektedir.

Haberin Devamı

 Polisakkarit Nedir?

 Polisakkaritler, birden çok ve ayrı monosakkaritin glikozit bağı aracılığı ile birleşmesiyle meydana gelen kimyasal maddelere verilen isimdir. Glikoz birimlerinin farklı tipte bağlanması polisakkaritler içinde farklı niteliklerin doğmasına sebep olmaktadır. Bu da kohezyonu desteklemektedir. Çok sayıda ya da n tane monosakkaritin “n-1” tane su molekülü kaybetmesi ile meydana gelebilen büyük moleküllü bileşiklerdir. Buna “Kompleks şekerler” de denilmektedir.

 Polisakkaritler Kaça Ayrılır?

 Polisakkaritler dört gruba ayrılmaktadır. Bunlar; glikojen, selüloz, kitin ve nişastadır. Glikojen; hayvan, bakteri, mantar ve arkelerde bulunabilen depo polisakkarittir. Karaciğer içinde ve kaslarda depolanmaktadır. Glikojenin glikoza dönüşümüyse, insanda hem hücre içerisinde hem de hücre dışında gerçekleşebilmektedir. Selüloz; bitkilerde bulunmaktadır. Hücre çeperinin yapısına katılmaktadır. Sindirimi zordur. İnsanlar ile hayvanlar sindiremez fakat otçul hayvanlar bağırsaklarında yer alan parazitler sayesinde selülozu sindirebilmektedir. Kitin; böceklerin dış iskeletlerini oluşturmaktadır. Mantar hücrelerinde de kitin bulunmaktadır. Nişasta; bitkilerde depo edilmektedir. Özellikle de tahıllar ile patateste bol bulunmaktadır.