EkonomiEn düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte masadaki rakamlar

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte masadaki rakamlar

04.09.2024 - 07:21 | Son Güncellenme:

Ağustos ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte yılın ikinci altı aylık dilimi için emeklilerin alacağı 2 aylık zam farkı belli oldu. Peki yıl sonu enflasyon beklentilerine göre emeklilere ne kadar zam yapılacak. En düşük emekli maaşı için beklenti ne? İşte detaylar...

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak İşte masadaki rakamlar

Milliyet.com.tr/ÖZEL Milyonlarca memur, emekli ve çalışanı ilgilendiren ağustos ayı enflasyon rakamları geçtiğimiz gün açıklandı. Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 arttı. Yıllık enflasyon ise 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi. Böylelikle emeklilerin alacağı temmuz ve ağustos aylarına ilişkin zam farkları belli oldu.

Haberin Devamı

İKİ AYLIK ZAM FARKI BELLİ OLDU

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korurken, enflasyon tahmininde tepe nokta yüzde 42 düzeyinde. Ağustos ayında yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43.31 olarak belirlenmişti. Peki yıl sonu enflasyon tahminlerine göre emeklilere ne kadar zam yapılacak. En düşük emekli maaşı için beklenti ne?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Ağustos ayı enflasyonunun belirlenmesiyle birlikte iki aylık enflasyon farkı yüzde 5.78 olarak belirlendi. Yani artık emeklimizin iki aylık zam farkı olan yüzde 5.78 cebinde diyebiliriz.

Haberin Devamı

YIL SONUNDA EMEKLİLERE NE KADAR ZAM FARKI DOĞACAK?

Emekli zammının belli olmasına 4 ay daha var. 4 ay boyunca yüzde 2 civarında bir enflasyon farkı olursa yüzde 15’lik enflasyon farkı doğacak diyebiliriz.

EMEKLİYE REFAH PAYI OLACAK MI?

Geçtiğimiz dönemde emeklilere yüzde 24.73’lük yani enflasyon farkı kadar bir artış yapıldı. Bu dönemde de enflasyon farkı kadar bir artış yapılacağını düşünüyorum. Haricen bir refah payı olacağını düşünmüyorum. Şu anda hak edilen zam oranı yüzde 5.78 seviyesinde, yıl sonu bu tutar yüzde 15’ler düzeyinde olacaktır.

Bu yıl emeklilerin alım gücünü artırıcı bazı hususlar devreye girdi. Emekliler.gov.tr üzerinden emeklilerin uygun alışveriş yapabileceği yerler ve indirim fırsatları sunuldu. Enflasyonla mücadele kapsamında oransal zam yapmaktansa alım gücünü artırmak daha önemlidir. Emeklilere sunulan bu indirimler alım gücünü artırıcı unsurlardır. Emeklilere yıl sonunda refah payı artışı yapılacağını düşünmüyorum.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİLERİ NE?

Yıl sonu enflasyon beklentim yüzde 40-41 civarında. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini 38, en yüksek ise yüzde 42’dir. Merkez Bankası’nın yapmış olduğu Piyasa Katılımcıları Anketi’ne bakacak olursak yıl sonu enflasyon beklentileri yüzde 43 civarında. Yabancı kuruluşların da yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43’ler seviyesindedir.

Haberin Devamı

Yıllık enflasyon yüzde 40 civarında gerçekleşecekse ve bundan sonra aylık enflasyon yüzde 2 düzeyinde gelirse yıl sonunda emeklilerin alacağı zam farkı yüzde 15 olacaktır.

KÖK AYLIKLAR HAKKINDA

Kök aylıkları her zam döneminde tartışıyoruz. Kök maaşın düşük olduğunu söylüyoruz. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu. 11 bin 135 TL altında kök aylığı alanlar maaş zammından faydalanamayacak gibi görünüyor. Eğer en düşük emekli maaşı ile kök maaş sabitlenirse bundan sonra emekliler gelecek dönemde ne kadar zam farkı alabileceğini öngörebilirler.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Önceki dönemde en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltildi. Yüzde 24.73’lük enflasyon farkı vardı, yüzde 25’lik artış yapıldı. En düşük emekli maaşına yapılan artış sınırlı kaldı. Bu dönemde en düşük emekli aylığına yüzde 15 oranında zam yapılırsa 14 bin 345 TL yapar. Yüzde 20 oranında zam yapılırsa bu durumda en düşük emekli maaşı 15 bin TL’ye yükselir.

Haberin Devamı

Emeklilere enflasyon farkının yüzde 15 olarak belirleneceğini tahmin ediyorum ancak en az 5 puan refah payı artışı yapılmasıyla birlikte yüzde 20 artışla en düşük emekli aylığı 15 bin TL olarak belirlenebilir. Kalan 4 aylık enflasyon verisi açıklanmadığı için 15 bin TL’nin üzerini konuşmak şu an için erken, ancak en az 15 bin TL düzeyinde olması gerektiğini düşünüyorum.”