Benim anlamadığım bir şey var. Hastane, sağlık ocağı, itfaiye, banka, noter gibi çeşitli alanlarda halka hizmet veren bu tür kurumların, memleketin her noktasında bulunması için gayret edilir. Mümkün olduğunca yayılmaları, her köye, her semte dağılmaları ve vatandaşa yakınlaşmaları istenir. Böylece halka hizmet verme ve ulaşım imkanı kolaylaşır, herkes en kısa zamanda varacağı kuruma giderek ihtiyacını karşılar.
***
Ancak gelin görün ki, Şehir Hastaneleri meselesinde tam tersi bir yol izleniyor. Kentin merkezinde büyük bir Şehir Hastanesi açılıyor diye, çeşitli ilçelerde kök salmış, senelerdir halkın kullanımında olan önemli hastaneler kapatılmaya çalışılıyor. Buraların doktorları, hemşireleri ve çalı- şanları Şehir Hastanesi’ne ya da başka yerlere gönderiliyor. Hastanelerin malzemeleri dağıtılıyor, ça- lışma süreleri kısaltılıyor. Bütün bunlardaki amaç, halkı en yakı- nındaki hastaneye değil, onlarca kilometre uzağındaki yeni Şehir Hastanesi’ne gitmeye zorlamak.
***
Bu zihniyeti çözebilmiş değilim. Benzer sıkıntıyı şimdi de 1985’ten beri İzmir’de hizmet veren Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi yaşıyor. Bozyaka da, İzmir Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte, buraya tayin edilen ya da geçici görevlendirmelerle diğer sağlık kuru- luşlarına gönderilen personelin eksikliğinden dolayı can çekişmeye başladı. 6 ay öncesine kadar internette Bozyaka hastanesi diye aradığınızda “24 saat açık” yazarken, şimdi “saat 09.00 - 16.00 arası açık, hafta sonları kapalı” yazıyor. Böylece insanlara hastane kapalı görün- tüsü verilerek, geceleri ve hafta sonları acil bir durumda bölgedeki özel hastanelere yönlendirme yapılıyor. Malzeme yok, doktor yok bahanesiyle ameliyatlar kabul edilmeyip, hastane çalışmı- yor olarak gösteriliyor. Yani 40 yıllık Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi, bir şekilde işlevsiz hale getiril- meye çalışılıyor.
***
Hastanenin İzmir ilindeki 12 devlet hasta- nesi arasında depreme en dayanıksızlardan biri olduğunu biliyoruz. Acilen blok blok yıkılıp yenilenmesi ge- rektiğinin de bilincindeyiz. Ancak, tamamen kapatılmasını hiç doğru bulmuyorum. İnsanları Şehir Hastanesi’ne yönlendi- receğiz diye, senelerdir tüm Ege bölgesine hizmet veren bir kurumumuzu daha kaybet- meyelim. Çok yazık olur, sonra yerine yenisini de koyamayız.