SözlükHukukta Muvazaa Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Muvazaa Örnekleri Nelerdir?

Hukukta Muvazaa Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Muvazaa Örnekleri Nelerdir?

12.09.2022 - 16:30 | Son Güncellenme:

Kişiler haksız kazanç elde etmek için aralarında gerçekte yapılmamış olan bir sözleşmeyi yapılmış gibi çevresindekilere göstererek üçüncü şahıslara o konuda anlaşılmış bir izlenim verebilir. Kişilerin yaptığı bu hileli işlemler muvazaalı olarak adlandırılır. Hukukta Muvazaa nedir, çeşitleri nelerdir sizler için derledik.

Hukukta Muvazaa Nedir, Çeşitleri Nelerdir Muvazaa Örnekleri Nelerdir

Görünürdeki işlem, aslında gerçek bir işlem olmasa da üçüncü kişilere göre varmış gibi gösterilen bir çeşit işlemdir. Muvazaa anlaşması ise, taraflar arasında yapılan bir sözleşme ile üçüncü kişileri aldatma amacının olduğunu beyan edilen oldukça gizli anlaşmadır.

Haberin Devamı

 Hukukta Muvazaa Nedir?

 Türk Hukukuna göre bir sözleşmenin, anlaşmanın yapılması için gösterilen bir iradenin gerçek olması gerektiği de kabul edilir. Bütün sözleşmelerin ise buna göre yapılması gerekir. Ama bazı zamanlarda başka kişilerin menfaatlerini ve haklarını ortadan kaldırmak ya da taraflar farklı bir çıkar sağlamak için görünenden daha farklı işlemler yapabilirler. 

 Hukukta Muvazaa Çeşitleri Nelerdir?

 Üçüncü kişileri aldatmak için iki kişinin anlaşma yapmadığı durumlarda anlaşma yapmış gibi gösterilmesi olarak da bilinen muvazaanın Türk hukuk sistemi içinde iki çeşidi vardır. Mutlak ve nisbi muvazaa ismi de verilen muvazaa çeşitleri tespit edilmesi halinde üçüncü şahısların bu muvazaaları ispat etmek için hukuki haklarını kullanmalarına da izin verilir.

Haberin Devamı

 Muvazaa Örnekleri Nelerdir?

 Günlük hayatımızda borçlu olan kişilerin sıkça borçlarından kaçmak için malvarlıklarını başkalarına devrettiklerini görülüyor. Bunun asıl amacı, taşınır ya da taşınmazların icra aracılığı ile satılmasını engeller. Ama gösterilen işlem de bu taşınır ve taşınmazların başkalarına satılmasına denir. Bu satış işleminde ise, gerçek bir amaç taşınır ya da taşınmazların satılması olmayarak mal kaçırmak olduğundan dolayı da borçlu ne kadar devir işlemini gerçekleştirse bile malların tasarruf yetkisi ise, hala kendisinde kalır.