Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk dizileri ve eğitim dünyada Türkiye’ye ve Türkçe’ye ilgiyi günden güne artırıyor.

Türkiye’nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan penceresi olan Maarif Vakfı’nın okulları da bu ilgiden dolayı çoğalıyor.

Maarif Vakfı Afrika’da 2 ülkede daha okul devraldı. Böylece Maarif 54 ülkede eğitim vermeye başladı. Toplam öğrenci sayısı da 55 bine yaklaştı.

Türkçe’ye ilginin her anlamda arttığını belirten Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, “Türk dizileri dünyanın her yerinde izleniyor. Türkçe’ye ilgi inanılmaz. Sosyal medyadan da Türkiye’yi yakından takip ediyorlar. Türkçe öğrenmek istiyorlar. Biz de okullarımızda bu konuda Türkiye adına öncü olduk ve Türkçe’nin öğretilmesinde önemli bir rol üstlendik” diyor.

Haberin Devamı

FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasının eğitim ayağıyla da mücadele eden Maarif Vakfı, Afrika’daki 2 ülkede daha FETÖ okullarını devraldı. Böylece toplamda 23 ülkeden FETÖ iltisaklı okulları devralmış oldu.

Zambiya ve Burkina Faso, ülkelerindeki FETÖ okullarını Maarif’e devretti. Böylece Maarif Vakfı’nın eğitim faaliyeti yürüttüğü ülke sayısı 54’e çıktı.

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün, sadece Afrika’da Maarif Vakfı’nın 26 ülkede 20 binin üzerinde öğrenciye eğitim verdiğini dile getirdi. Dünyada eğitim verdikleri ülke sayısının 54’e çıkmasının da Türkiye’ye ve Türkçe’ye olan ilginin arttığını gösterdiğini belirten Akgün, “böylece dünyanın birçok bölgesinde Türkçe konuşabilen, Türk kültürü ve geleneğini öğrenen genç nesiller yetişiyor. Bu genç nesiller ülkeler arasında temel bir insan köprüsü vazifesi görecek” diyor.

***

Muhalefet ve seçim

CHP Genel Başkanı Özgür Özel erken seçim söylemini artırdı. Hatta tarih bile söyleyerek ‘sonrasında yokuz’ dedi.

Hükümetin gündeminde ise erken seçim gözükmüyor.

Özel sürekli erken seçim istiyor ama görünen tablo CHP’de kimin aday olacağı sıkıntısı yaşanacağını hissettiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasındaki konuşma krizi adaylık sürecinin de kolay geçmeyeceğini gözler önüne serdi. Yavaş konuşma krizinde haklı bir tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Olayın büyüyeceğini anlayan Özel ise topu aldı ve krizi büyütmeden bitirdi.

Görünen, sadece potansiyel adaylar arasında değil adaylara yakın isimler arasında da krizler ve sıkıntılar yaşanabilir.

***

BM yenilenmeli

BM Genel Sekreteri Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’nin güncelliğini yitirdiğini, adaletsiz ve etkisiz olduğuna yönelik sözleri Türkiye’nin uzun süredir altını kalın harflerle çizdiği bir konu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 10’un üzerinde New York’taki BM toplantısına katıldım. Erdoğan yıllardır Güvenlik Konseyi’nin işlevini yitirdiğini “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek veriyordu.

Mesaj net: BM KARARLARI 5 ÜLKENİN TAVRINA GÖRE BELİRLENMEMELİ.

Hangi ülkeler bunlar: ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya.

Türkiye BM’ye üye 195 ülkenin dönüşümlü olarak Güvenlik Konseyi üyesi olmasını gündeme getirmişti.

Son İsrail’in yaptıkları ve BM’nin bunu durduramaması, bu örgüte karşı güveni de azalttı.

Yani artık BM’nin yapısının yenilenme zamanı geldi ve geçti.

Haberin Devamı

***

Aklımdaki sorular

- Narin cinayetinin arkasından ne çıkacak? Organize bir şeyler mi var?

- Mahallede Narin ile ilgili neden sahte ihbarlar yapıldı?

- Bütün mahalle neden susuyor?

- Korunan kim ve daha önce de oldu mu?