Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya’nın turizm rakamları ve kendisine yönelik eleştirilerine sert çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Üyelik zorunluluğunu kaldırın TÜRSAB bir tane üye bulamaz. Orada kokuşmuş bir yapı var” dedi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, bir süredir turizm rakamları üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığını, özellikle de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u eleştiren paylaşımlar yapıyor. Bağlıkaya geçtiğimiz günlerde, “Turizm merkezi İstanbul kendi rekoruna uçuyor” başlıklı bir haberi alıntılayarak “Otelciler bilmiyor, seyahat acentaları duymamış, dönerci görmemiş, taksici taşımamış, esnafın haberi yok, sokaklarda gören yok... Turizm Bakanı rekorlara doymuyor” dedi. Gaziantep Kültür Yolu Festivali çerçevesinde bir araya geldiğimiz Bakan Ersoy, “Sektörün en büyük STK’sı size cephe açmış görünüyor bunun sebebi ne?” sorusuna TÜRSAB’ın eskiden en büyük STK olduğunu söyleyerek başladığı cevabını sert ifadelerle sürdürdü. Ersoy, aralarında Milliyet’in de olduğu gazetecilere özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BÜTÜN ÜYELERİNİ KAYBEDER: TÜRSAB dışında bütün STK’lar gönüllülük esasına dayanır. Hiçbir zorunluluk, yaptırım yok. Dünyada da bu iş böyledir. Bir tek bizim ülkemizde, maalesef zamanında yasa yapılırken zorunlu hale getirilmiş. Bugün zorunluluğunu kaldırın TÜRSAB bir tane üye bulamaz. O da yönetimindeki zafiyetten, kötü yönetimden kaynaklı. Bugün kaldıralım zorunlu üyeliği 6 ay içinde bütün üyelerini kaybeder. Bu kadar nettir bu iş.

KOKUŞMUŞ YAPI: Öteki gönüllü STK’lara bakın. Her geçen gün üye sayısı artıyor. Doğru şekilde doğru şeyleri yapıyorlar. Şahsi çıkarlarını ön planda tutmuyorlar, kurum çıkarlarını, STK çıkarlarını ön planda tutuyorlar. Maalesef orada kokuşmuş bir yapı var. O yapı o şekilde devam ediyor.

DİĞERLERİ İLE İLETİŞİMİMİZ İYİ: Sektörün en büyük STK’sı konaklama. Ulaşım STK’ları da üstlenmiş oldukları rol sebebiyle çok daha güzel çıkmış durumda. En sonunda yeme içme sektörü çok güzel örgütlenmeye başladı. Hepsi ile uyumlu, koordineli bir şekilde çalışıyoruz. TÜRSAB’ın altında birçok gönüllü dernekle de iletişimimiz çok iyi. Hepsi istedikleri zaman geliyorlar, sorunlarını iletiyorlar. Onları çöze çöze gidiyoruz.

Haberin Devamı

SİYASET YAPACAKSANIZ SİYASİ PARTİYE GİRİN: (Bağlıkaya bunu neden yapıyor?) Siyaseten aklınca muhalif kesimde yer alıyor, muhalefet yapıyor. Bence STK’ların siyaseten muhalefet yapması doğru değil, tarafsız olması gerekiyor. Siyaset yapacaksanız STK’nın başında durmamanız gerekiyor. Gidin bir siyasi partiye girin orada siyasetinizi yapın. STK’nızı atlama taşı olarak kullanıp siyasiye erişmeye çalışıyorsanız, bir partide yer bulmaya çalışıyorsanız o dönemler geçti artık. O ödemlerin karşılığının kaldığına inanmıyorum.

EN GÜVENİLİR VERİ TÜRKİYE’DE: Dünyada en güvenli yolcu sayısı şu anda Türkiye’de. Neden biliyor musunuz? Direkt sınır kapısı verisi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınır kapısında pasaport okutarak elde ettiği veri. O veriyi TÜİK kendi bulmuyor. Yabancı turist sayılarını aylık olarak açıklıyor. Geçen sene bir kademe daha ileri seviyeye ulaştırdılar. Günübirlik yoğun olan kapıları da birbirine entegre ettiler. Bu size ne sağlıyor? Günübirlik yolcu sayısını net şekilde görebildiler.

Haberin Devamı

BOZARIZ DERKEN ÇOCUKLAŞIYORLAR: Bazen bazı şeyleri nasıl bozarız derken çocuklaşıyorlar. Benim bu seneki hedefim 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir. Bu seneki tahmini transit yolcu ne kadar biliyor musunuz? 20 milyon. O zaman sayı 80 milyon oluyor zaten. Hiçbir yerde transit yolcu tanımlamaya girmez.

MUHTEMELEN İTALYA’YI GEÇECEĞİZ: 2017’de 7. sıradaydık. Rakamlar hatalı olsa nasıl olacak? Şu anda 5. sıradayız. Muhtemelen bu sene 4. tamamlayacağız, inşallah. Yükselerek devam ediyoruz. ‘Herkes turizmde parladı’ deniyor. Herkes turizmde aynı anda parladıysa biz nasıl sıralamada yükseliyoruz. Dünya sıralamasında ziyaretçi sayısında 5. geldik. Muhtemelen İtalya’yı geçeceğiz.

‘Zorunlu olmasa TÜRSAB’a üye bulamazsınız’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, aralarında Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer’in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.