SözlükBatolit Nedir, Nasıl Oluşur? Batolit Nerelerde Görülür?

Batolit Nedir, Nasıl Oluşur? Batolit Nerelerde Görülür?

16.09.2021 - 01:13 | Son Güncellenme:

Ülkemiz, çeşitli yeryüzü şekilleri bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Bu yüzden de hemen her doğa oluşumuna rastlamak mümkündür. Coğrafya konusu olan yeryüzü şekilleri farklı isimlere sahiptir. Bu alanda duyabileceğimiz farklı isimlerden biri de batolittir. Batolit nedir? Batolit nasıl oluşur? Nerelerde görülür tüm detayları ile derledik.

Batolit Nedir, Nasıl Oluşur Batolit Nerelerde Görülür

Batolit, coğrafyada sıkça duyulan terimlerden biridir. Hem bir yeryüzü şekli olan batolit, öğrencilerin karşısına ise sınav sorusu olarak çıkmaktadır. Bu yüzden batolit hakkında bilgi edinmek genel kültür artısı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

 Batolit Nedir?

 Batolit, volkanik dağlarda görülen, magmanın yer altına sokularak, katılaşmasından oluşan magmatik bir yerleşimdir. Büyük boyutludur. Oluşumu uzun yıllar gerektirir. Derinlik volkanizması olarak da adlandırılır.

 Batolit Nasıl Oluşur?

 Batolit, volkanik olaylar sonucu yüzeye çıkan magmanın yeniden yer altına sokulması ardından burada katılaşması sonucu oluşur. Batolitler zamanla yeryüzüne de çıkabilir. Oluşum nedeni magma sızıntısıdır.

 Batolit Nerelerde Görülür?

 Ülkemizde de görülebilen batolit magmatik yerleşimi volkanik dağlar olan Yıldız Dağları'nda, Karadeniz Dağları'nda ve Istranca Dağları'nda görülebilmektedir.