EğitimPsikososyal Nedir? Psikososyal Risk Etmenleri Nelerdir?

Psikososyal Nedir? Psikososyal Risk Etmenleri Nelerdir?

22.03.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:

Psikososyal gelişim kuramı Alman psikolog Erik Erikson tarafından geliştirilmiştir. Bu kurama göre, insanın çevresiyle olan ilişkisi ve diğer sosyal etkenler, bireyin psikolojisinde belirleyici olmaktadır. Erikson'a göre insanın yaşamı toplamı 8 evreden oluşur ve her evreye özgü farklı risk etmenleri mevcuttur. Psikososyal nedir ve risk etmenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Psikososyal Nedir Psikososyal Risk Etmenleri Nelerdir

Gelişim kuramında insanın çevresiyle olduğu gibi kendisiyle kurduğu iletişim de kritik bir öneme sahiptir. Yabancılaşma ve öz denetimden yoksunluk gibi etkenler başta narsizm olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Psikososyal Nedir?

Psikososyal, insanın belli yaş aralıklarında geçirdiği evrelerdir. Bu evreler kötü geçirildiği takdirde suçluluk ve şüphe başta olmak üzere birçok risk etmeni kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Psikososyal Risk Etmenleri Nelerdir?

Bebeklik ve çocukluk çağındaki risk etmenleri sırasıyla gelecek kaygısı ve cezalandırılma korkusudur. Bu dönemde risk faktörlerinin ortaya çıkmasındaki en büyük etken ise ailedir.

Gençlik çağında suçluluk ve aşağılık duygusu, yetişkinlikte ise sevgiden kaçınma ve yabancılaşma ortaya çıkabilir.

30 - 60 yaş arası en uzun evredir ve bu dönemdeki en büyük risk umutsuzluktur.