EğitimMozaisizm Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mozaisizm Örnekleri Nelerdir?

Mozaisizm Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mozaisizm Örnekleri Nelerdir?

30.08.2022 - 15:29 | Son Güncellenme:

Mozaisizm, bir organizmada aynı zigottan olan farklı genetik yapıdaki genlerdir. Farklı genetik yapıda olabildiği gibi tek gen mutasyonu olarak da bilinir. Mozaisizm, ciddi bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Mozaisizm nedir ve belirtileri nelerdir sizin için detayları ile derledik.

Mozaisizm Nedir, Belirtileri Nelerdir Mozaisizm Örnekleri Nelerdir

Mozaisizm, aynı zigottan kaynaklanan farklı yapıdaki hücrelerdir. Bu hücrelerden en az ikisi bir arada bulunursa mozaisizm adı verilir.

Mozaisizm Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bir organizmada, aynı zigottan kaynak alan fakat farklı genetik yapıdaki hücrelerin bir arada bulunmasına mozaisizm denir. Prenatal ve post kromozom analizleri sırasında sık sık karşılaşılan önemli sorunlar arasındadır. En az bir mitotik hata ile oluşan mozaisizm genetik anomalinin oluşması ve ortaya çıkan bir problemdir.

Mozaisizm Örnekleri Nelerdir?

Mozaisizme bağlı olan pigmenter deli bulguları genelde farklı şekillerde ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise bir sendromun parçasını oluşturabilir. Bir bireyin dokusunda genetik bakımdan farklı fakat tek zigottan oluşmuş en az iki farklı hücre dizisinin olması demektir. Sıkça karşılaşılan önemli problemlerden biri olması nedeniyle birçok kişi tarafından merak edilir ve ne olduğu araştırılır.