EğitimLigand Nedir, Örnekleri Nelerdir? Ligand Sayısı Ne Demek?

Ligand Nedir, Örnekleri Nelerdir? Ligand Sayısı Ne Demek?

20.04.2022 - 01:55 | Son Güncellenme:

Ligand kimya bilim dalında çok kullanılan bir molekül yapısı olarak ifade edilmektedir. Genellikle iyonik bağlar ile koordineli bir işleve sahiptir. Bu sebeple özellikle öğrencilerin veya mesleği kimya ile ilişikli olan kişilerin Ligand konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Ligand nedir, örnekleri nelerdir? Ligand sayısı ne demek ayrıntıları ile derledik.

Ligand Nedir, Örnekleri Nelerdir Ligand Sayısı Ne Demek

 Ligand, Biokimya alanında kullanılan bir terim olarak tanımlanmaktadır. Bir metal ile ilişkilendirilmiş atom molekülü olarak işlev görmektedir.

Haberin Devamı

 Ligand Nedir?

 Ligand bir atom molekülüdür. Bir metale bağlanmasıyla oluşan boşlukları birbirine entegre etmektedir. Metal içerisinde yer alan boşluklar içerisinde iyonlaştırılmış atom molekülleri bulunmaktadır. Bu sayede reaktif bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

 Ligand Örnekleri Nelerdir?

 Ligand dünya yüzeyinde hava su toprak ve metaller tüm bu maddeler içerisinde yer almaktadır. Ligandların nötral tekdişli ligandlara örnek olarak Su (H2O), Amonyak (NH3) verilebilmektedir.

 Ligand Sayısı Ne Demek?

 Kovalend bağları ile bağlı olan ligandlar aslında 2 ile 6 sayıları arasında yer almaktadır. Ancak ispatlanmış ve kullanılan sayı aralıkları ortalama 4-6 arasındadır. Ligand sayısı Mel iyonlarına bağlanan atom moleküllerinin sayısı olarak tanımlanmaktadır. Latin dilinde ligare olarak ifade edilen ve Türkçe karşılığı bağlanmak yani bir metalin iyonize atom bağlarının ortalama 4-6 sayısı ile bağlanması şeklinde açıklanmaktadır. Biyolojide inorganik hücreler içerisinde ligand sayısı bulunmaktadır. İnsan hücreleri atom hücreleriyle benzeşmesi sebebi ile biyolojik olarak hücrelerin bağlanmasına Ligans sayısı yardımcı olmaktadır.