Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen hafta cuma akşamı katıldığı televizyon programında çok dikkat çekici bir açıklama yaptı. Türkiye’nin doğal gaz ve petrol sektörlerinde çok kârlı işler yaptığını ve bu nedenle yabancı şirketlerin Türkiye ile ortaklık çabasında olduğunu belirterek sözü Karadeniz’de Sakarya gaz sahasına getirdi. Bayraktar, “Sakarya sahasına ortaklık için teklifini veren var, teklif verme hazırlığı içerisinde olan var. Mevcut sahaya ortak olmak isteyenler var. Dolayısıyla biz data room’ları onlara açtık, buraya bakabilirsiniz dedik ve bu değerlendirmelerin sonucunda da bize burayla ilgili tekliflerini sunanlar, teklif sunacaklar oldu” dedi.
Bayraktar, devamında bu ortaklık tekliflerine karşı Türkiye’nin bakışını da şöyle anlattı:
“Biz projeye hakikaten çok büyük katma değer getirecek bir anlamlı bir ortaklık olursa, stratejik bir ortaklığa dönüştürebilirsek, o şirketler bize başka ülkelerde, dünyanın farklı yerlerinde kendi varlıklarına ortak olmamıza evet derlerse bunu düşünebileceğimizi ifade ettik. Yani biz Karadeniz’deki sahamıza birisini ortak alacaksak onun dünyanın herhangi bir yerindeki bir sahasından da ortaklık almak suretiyle bir anlamda bunu böyle bir şeye de götürmeyi hedefliyoruz, hedefimiz budur”.
Bakan Bayraktar, Arap Ligi büyükelçilerini ağırladı.
Keser-sap-hesap meselesi
Bayraktar’ın bu sözleri, Türkiye’nin Akdeniz’de arama faaliyetlerine başladıktan bir süre sonra servis hizmeti aldığı şirketler tarafından nasıl terk edildiği, birlikte çalıştığı yabancı mühendislerin ülkeleri tarafından nasıl zorlandıkları hatırlandığında daha anlamlı hale geliyor. Hatırlayalım, Türkiye Petrolleri’nin iki yöneticisi halen AB’nin yaptırım listesinde. Ama Türkiye buradan bir keser döner sap döner, gün gelir hesap döner hikayesi çıkarmış durumda.
Enerji Bakanı Karadeniz’e ilgi gösterenlerin hangi ülkeler ya da şirketler olduğuna dair şey söylemedi. Ancak Bayraktar’ın son dönemde basına yansıyan temas trafiğine kısa bir göz atmak bile ilgili sayısının ne kadar çeşitli olabileceğine dair fikir veriyor. Şu sıralarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte New York’ta olan Bayraktar geçen hafta Houston’daki Gastech 2024 Fuarı ve Konferansı’na katıldı ve sadece orada ABD, Hindistan, Mısır ve Nijerya’nın ilgili bakanları, Vitol ve Baker Hughes gibi enerji şirketleri ile görüşmeler yaptı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 13 yıl aradan sonra Arap Ligi Dışişleri Bakanları toplantısı için Kahire’de olduğu sırada, Bakan Bayraktar da Lig’in büyükelçilerini bakanlıkta ağırlıyordu. Tesadüfen aynı güne denk geldiğini öğrendiğim bu buluşmanın daha ilginç olan tarafı bence görüşme talebinin büyükelçilerden gelmiş olması. Çünkü yakın zamana kadar Arap Ligi toplantılarında ülkelerin içişlerine karıştığı gerekçesiyle aleyhte kararlara maruz kalıyordu. Türkiye halen Katar, Cezayir, Libya, BAE, Somali, Suudi Arabistan gibi bazı üyelerle enerji alanında iş birlikleri yürütüyor ya da görüşüyor. Türkiye, 2025 yılında da İstanbul’da Türkiye-Arap Ligi Devletleri Enerji ve Maden Konferansı düzenlemeyi planlıyor.