Longevity’nin kelime anlamı yaşam süresinin uzatılmasıdır. Ancak, Longevity, sadece yaşam süresinin uzaması değil, aynı zamanda yaşam kalitesinin korunması anlamına da gelir. Gelin bu uzun yaşam serüveni nasıl oluyor, başrollerde kimler var ve rollerini nasıl oynuyorlar bir göz atalım. Aslında bunu uzun soluklu bir dizi film gibi düşünün. Birkaç bölüm daha sürecek bu yazı dizisini, çekirdek, çay ne seviyorsanız alın ve koltuklarınıza şöyle bir yaslanarak takibe başlayın.
Uzun yaşam hepimizin dileği. Hatta birbirimize iyi dileklerimizi sunarken yaş günlerimizi kutlarken hep uzun bir ömür diliyoruz. Uzun yaşamak güzel ama sağlıklı ve uzun yaşamak daha da güzel. Hatta buna genç kalmayı ve gençleşmeyi de eklersek çok daha güzel olur, değil mi?
Uzun yaşadıkça yaş ilerledikçe yaşlanmanın etkisiyle bazı hastalıkları daha sık görmeye başlarız. Bunların başında kalp damar hastalıkları gelir sonra da beyin damar hastalıkları, dejeneratif eklem hastalıkları, diyabet, Parkinson, Alzheimer, kanser gibi hastalıkları sıralayabiliriz.
Yaşam serüveninde rol oynayan faktörleri önce kısa başlıklar halinde sıralayalım. Daha sonra bunların üzerinden daha detaylı geçeceğiz.
Tüm bunlara ek olarak yaş almayla değişen, artan birtakım biyokimyasal, metabolik olaylar, hücresel değişiklikler söz konusudur. Bunları da enflamasyon yani yangı, telomerlerin kısalması, NAD kaybı, mitokondri fonksiyon bozukluğu, makrootofajinin bozulması, protein dengesinin bozulması, hücrelerarası iletişimin bozulması, disbiyozis yani mikrobiyotada bozulma, DNA hasarı gibi değişiklikler olarak sıralayabiliriz.
Longevity (uzun ömürlülük), genetik miras, beslenme, fiziksel aktivite, stres yönetimi ve çevresel faktörler gibi birçok unsurun birleşimiyle şekillenir. Teknolojinin ilerlemesi ve bilimsel gelişmelerle birlikte, bu faktörlerin daha iyi anlaşılması ve insanların daha sağlıklı, uzun bir yaşam sürmesi için çeşitli stratejiler geliştirilmektedir. Ancak uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, bireysel farkındalık ve yaşam tarzı değişiklikleri de büyük bir önem taşır.