EğitimJeosenklinal Nedir, Nasıl Oluşur? Jeosenklinal Tipleri Nelerdir?

Jeosenklinal Nedir, Nasıl Oluşur? Jeosenklinal Tipleri Nelerdir?

16.02.2022 - 17:18 | Son Güncellenme:

Jeosenklinal nedir ve nasıl oluşur sık sık merak edilerek internetten araştırılan konulardan biridir. Özellikle anlamının önemli olması bakımından da sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Jeosenklinal nedir ve nasıl oluşur öğrenebilir buna göre bilgili olma imkanına sahip olabilirsiniz. Jeosenklinal nedir, nasıl oluşur? İşte, Jeosenklinal tipleri nelerdir merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Jeosenklinal Nedir, Nasıl Oluşur Jeosenklinal Tipleri Nelerdir

Jeosenklinal, kıtalar arasında ya da kıta kenarında yer alan, içinde çok kalın depoların biriktiği tortullaşma alanlarıdır.

Jeosenklinal Nedir, Nasıl Oluşur?

Jeosenklinal nedir ve nasıl oluşur sık sık merak edilerek araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından da sık sık araştırılan konular arasındadır. Jeosenklinal, kıta kenarında ya da kıtalararasında yer alan, içinde depoların biriktiği çanaklaşma ve tortullaşma alanlarına verilen isimdir. Jeosenklinal, rüzgarların ve buzulların aşındırarak taşıdıkları maddeleri okyanus ya da deniz tabakalarında biriktirerek oluşturdukları tortullaşmalardır.

Jeosenklinal Tipleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Monojeosenklinal: En basit olan jeosenklinaldir. Kıta kütlelerinin kenarlarında yer alan dar ve uzun jeosenklinallerdir.

Polijeosenklinal: Kıta kenarlarında yer alan ve alanları daha geniş olan jeosenklinallerdir.

Mesojeosenklinal: Kıtalar arasında yer alan ve boyut olarak da okyanuslara yaklaşan geniş birikimlerdir.

Ortojeosenklinaller: Kıtaların dışında olan ve genelde yer kabuğunun katılaşmış olan parçaları arasında yer alan jeosenklinallerdir.

Parajeosenklinaller: Kıtaların kenarlarında ve üzerlerinde yer alan jeosenklinallerdir. Bunlar basınca uğramadıkları için şiddetle kıvrılması mümkün olmayan jeosenklinallerdir.