Eğitimİşverenlerin gözdesi matematik mühendisliği

İşverenlerin gözdesi matematik mühendisliği

01.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kariyer.net, 5 yıldır düzenli yayınladığı İşverenlerin Tercihi (İşveren İlgi Endeksi) analizi sonuçlarını duyurdu.

İşverenlerin gözdesi matematik mühendisliği

“Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha hızlı işe giriyor?” sorusuna cevap veren analiz, 550 bin iş verenin Kariyer.net üzerinden yaptığı 250 milyon işe alım hareketi incelenerek uzman akademik bir kadrodan oluşan danışma kurulu rehberliğinde hazırlandı. Analiz yapılırken mezunların, üniversite mezuniyetini takip eden ilk 2 yıl içerisindeki işe girme hızları baz alındı. İşveren İlgi Endeksi analizinin detaylarına universiterehberi.net adresinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Araştırmadan öne çıkanlar ise şöyle:

Haberin Devamı

- Şirketlerin en çok tercih ettiği üniversite geçen yıl olduğu gibi yine Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) oldu. Onu sırasıyla Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman üniversiteleri izledi.

- En hızlı işe giren mezunlar, matematik mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayanlar oldu. Bunu sırasıyla Almanca işletme, işletme mühendisliği, enformasyon teknolojileri ve İspanyol dili ve edebiyatı bölümleri takip etti.

- Hangi üniversite-bölüm kombinasyonundan mezun olanların daha hızlı işe girdiğini de ortaya koyan analiz, ilk 10’da mühendislik bölümlerinin ağırlıkta olduğunu gösteriyor. Listenin ilk sırasında İTÜ Bilgisayar Mühendisliği yer alırken GSÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada konumlanıyor.

Haberin Devamı

- Mütercim-Tercümanlık bölümlerine olan ilginin son yıllarda arttığı gözlemleniyor. İlk 10 arasında 8. sırada yer alan Çince Mütercim-Tercümanlık bölümü mezunları, en çok ‘Üretim / Endüstriyel Ürünler’ ve ‘Kimya’ sektörlerinde istihdam ediliyor. Bunun yanı sıra Fransızca Mütercim Tercümanlık, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Almanca Mütercim-Tercümanlık bölümleri de işverenler tarafından tercih edilen bölümler listesinde yükselişini sürdürüyor.

‘Tek kriteriniz puan olmasın’

Üniversite tercihi yapacak gençlerin Kariyer.net Üniversite Rehberi’ni incelemelerini öneren Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, “Sadece puana bakarak değil üniversite ve bölümleri iyi araştırarak tercih yapılmalı. Öncelikle gençlerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun alternatifleri değerlendirmesi doğru olacaktır” dedi. Tüm dünyada yaşanan yetenek açığına da dikkat çeken Uysal “Nitelikli ve çağın gerekliliklerine uygun donanımlı işgücü ihtiyacı büyüyor. Yetenek açığının bulunduğu, işverenlerin nitelikli işgücü bulmakta zorlandığı bölümleri öğrenip tercih sıralamasında dikkate almak faydalı olacaktır düşünüyoruz” diye konuştu.