26.02.2021 - 02:22 | Son Güncellenme:
Hsitogram sistemi, fotoğraflarda ki piksellerin ton bakımından dağılımını içeren grafikleri içeren sistemdir. Bu sistem sayesinde fotoğrafta bazı düzenlemeler ile tanımlamalar yapılabilmekte istenen portre ortaya çıkarılabilmektedir. Hesaplamalar da ise bilgileri grafikleştirerek işlem kolaylığı sağlar.
Histogram Nedir, Ne İşe Yarar?
Fotoğrafta ki piksel dağılımının tonal bakımından durumunu içeren grafikler histogram grafiklerdir. Bu grafikler sayesin de fotoğrafta oluşabilecek kontrast hatalarının düzeltilmesine imkan sağlar. Grafikle gösterilen bu sistemler de dikdörtgensel alanlar oluşturularak muhtemel hatalar düzeltilir. Histogram da veriler gruplara ayrılır. Bu grupların sayısı isteğe bağlıdır. Bu gruplar sayesin de tonaj dağılımını daha iyi yakalayan histogram grafikleri oluşturulur.
Oluşturulan veri değerleri bazı gerekli işlemlerden geçirilerek önce tablo daha sonra sütun grafiğine çevrilir. Burada histogram devreye girerek veriler arasında ki değişimi görerek etkinliği arttırmak amaçlı düzenlemelere gidilebilir. Böylece matematiksel farklılıkları görmek daha basit hale gelir.
Histogram Nerelerde Kullanılır?
Fotoğrafçılık alanın da, hesaplamalar da, matematiksel sonuçlar da kullanılan bir terim olarak karşımıza gelmektedir. Fotoğrafta, grafiklerde, hesaplar da muhtemel ortaya çıkabilecek hata unsurlarının düzeltilmesi maksadı ile kullanılan grafiklerdir. Bu sistem poz yapılan ortamda ki ışık yoğunluğuna göre ışığı önce ölçer sonra derecelendirir. Böylece meydana gelen karanlık nokta yoğunluğu ile aydınlık nokta yoğunluğu ortaya çıkar. En uygun ve en ideal görüntüyü tespit eder. Böylece daha gerçekçi ve daha canlı işlemler yapılabilir.