EğitimHavya Kalemi Nedir, Ne İşe Yarar? Havya Kalemi Nerelerde Kullanılır?

Havya Kalemi Nedir, Ne İşe Yarar? Havya Kalemi Nerelerde Kullanılır?

10.06.2022 - 12:53 | Son Güncellenme:

Elektrik ve elektronik dünyasına özel bir malzeme olan Havya elektrik devre işlemlerinde kullanılan özel bir kalemdir. Bu kalemlerle devreler birbirine bağlanır ve elektrik sisteminin çalışması sağlanır. Bu kalemin özelliği nedir ve nerelerde kullanılır? Elektronik dünyasının önemli malzemelerinden olan havya hakkında ayrıntıları derledik.

Havya Kalemi Nedir, Ne İşe Yarar Havya Kalemi Nerelerde Kullanılır

 Havya, elektrik ve elektronik devrelerin birbirine bağlanmasında kullanılan, aniden ve yüksek derecede ısınabilen özel kalemlerdir. Bu kalemlerin yüksek ısı verdiğinde lehim telini kısa sürede ısıtıp eritir. 

Haberin Devamı

 Havya Kalemi Nedir, Ne İşe Yarar?

 İstasyonlu ve İstasyonsuz olmak üzere iki kategoride üretilen Havya kalemi, 5-300 watt arasında elektrik özelliğine sahiptir. Havya 200 derece ile 500 derece sıcaklığa ulaşabilmektedir. Kalemin dış kısmı iç kısmındaki ısıyı engeller ve izole eder. Hızlı ısınır ve ısısını lehim işlemi esnasında korur. Seri bir şekilde devrelerin bağlanmasında kolaylık sağlar. Isınma süresi de oldukça kısa olan bu kalemler elektronikçiler için önemli bir malzemedir. 

 Havya Kalemi Nerelerde Kullanılır?

 Bu kalem, ince hat, küçük diyot, küçük terminal, yüksek direnç, kalın iletken ve büyük boyutlu özelliklere sahip malzemelerde kullanılabilir. Isı ve gerilim ayarlı olan modeller istasyonlu, hobi amaçlı kullanılanlar ise istasyonsuz havya kalemidir. İstasyonlu modelleri genellikle seri üretim yapan firmalar kullanır ve bu modeller ısı özelliğini uzun süre korur. İstasyonsuz modelleri öğrenciler ve hobi amaçlı iş yapan kişiler tarafından kullanır.