DünyaAteş kuşağı kuzey cephesini sardı! İsrail'i açıkça tehdit ettiler, bölge kaynıyor

CANLI Ateş kuşağı kuzey cephesini sardı! İsrail'i açıkça tehdit ettiler, bölge kaynıyor

14.09.2024 - 15:57 | Son Güncellenme:

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ederek kan gölüne çevirdiği savaşın etkileri dalgalar halinde yayıldı. İspanya Dışişleri Bakanı, korkulan senaryoyu telaffuz etti. The Guardian gazetesi, Tel Aviv'in en büyük kabusuna dönüşen bir numaralı hedefi yazdı. El Monitor kuzey cephesini saran ateş kuşağını bildirdi.

Hamas-İsrail arasında başlayan savaşın 345'inci günü... Bölgeye dair gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI BİLDİRİYORUZ

BATI ŞERİA'DAKİ BELDELERE BASKIN

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, asker eşliğinde, işgal altındaki Batı Şeria'da birçok köy ve beldelerine baskın düzenleyerek Filistinlilerle saldırdı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, asker koruması altında gaspçı İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyinde yer alan Umm Safa köyüne baskın düzenledi.

İsraillilerin Filistinlilerin evlerine rastgele ateş açması sonucu yaralananlar oldu.

Umm Safa Köy Meclisi Başkanı Mervan Sabah da yaptığı açıklamada, İsrail askerleri himayesinde onlarca İsrailli gaspçıların Umm Safa köyüne saldırısı sonucu iki Filistinlinin yaralandığını belirtti.

İsrail askerleri ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yer alan Deyr Ebu Meşal beldesine baskın düzenledi.

Tulkerim'in kuzeyindeki Zeyta kasabasına baskın düzenleyen İsrail askerleri ile baskına tepki gösteren Filistinliler arasında arbede yaşandı.

İsrail askerleri Filistinlilere karşı gerçek mermi ve zehirli gaz bombaları ile müdahale etti.

İsrail askerleri ayrıca, Nablus'un güneyindeki üç belde ile El Halil kentine bağlı bazı beldelere de baskın düzenledi.

İSRAİL ORDUSU GAZZE'NİN KUZEYİNİ HEDEF ALDI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun ve Şeyh Zayed kentlerine çok sayıda topçu ateşi ve aydınlatma fişeği fırlattı.

HİZBULLAH'TAN KARŞILIK VERİRİZ AÇIKLAMASI

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail'e savaş açmayı planlamadıklarını ancak İsrail'in açması durumunda buna karşılık vereceklerini belirtti.

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre Kasım, başkent Beyrut'ta düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, kuzey cephesindeki saldırıları genişletme kararına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Netanyahu'nun savaş tehdidinden korkmadıklarını ve bu tehdidin kendilerini Gazze'ye destek vermekten de alıkoymayacağını dile getiren Kasım şöyle devam etti:

"Savaş açma planımız yok çünkü bunun bir faydası olacağını düşünmüyoruz ama İsrail savaş açarsa buna savaşla karşılık veririz ve kayıplar bizim için de onlar için de çok büyük olur. İsrailliler, kuzeydeki bir savaşın, bölgede evlerini terk eden 100 bin kişiyi geri getireceğini zannediyorsa şimdiden söyleyelim, yüzbinlerce kişinin daha uzun vadeli göçüne hazır olsunlar. Kuzeydekilerin evlerine dönmesinin, Gazze savaşının sona ermesinden başka yolu yok."

Kasım, Gazze savaşı devam ettiği sürece Lübnan cephesinde de saldırıların süreceğini, İsrail'in saldırılarının artması ve özellikle de sivillerin hedef alınması durumunda saldırıların da artacağını kaydetti.

Haberin Devamı
NETANYAHU LÜBNAN'DAKİ SALDIRILARI GENİŞLETME KARARI ALDI

İsrail basını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, kuzeyde Lübnan cephesindeki askeri saldırıları genişletme kararı aldığını iddia etti.

Kanal 13’ün internet sitesindeki haberine göre Netanyahu, 12 Eylül’de, kuzey cephesindeki gerilimi görüşmek üzere düzenlenen stratejik bir toplantıya katıldı.

Netanyahu, burada, İsrail'in "kuzey cephesinde geniş kapsamlı ve güçlü bir operasyon yapma niyetinde olduğunu" ifade etti.

Kanal, kimliğini açıklamadığı Netanyahu’ya yakın üst düzey bir yetkiliden alıntı yaparak, kuzey cephesindeki bu saldırılar için henüz kesin bir tarih belirlenmediğini, ancak yakın bir gelecekte bu adımın atılmasının planlandığını aktardı.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin bu hafta kuzey cephesindeki gerilimi ele alması bekleniyor.

Kanal, kimlikleri açıklanmayan bazı İsrailli güvenlik yetkililerinin, kuzey cephesindeki saldırıları genişletmenin aynı zamanda Gazze'deki askeri varlığın azaltılmasını gerektireceğini vurguladığını da bildirdi.

Söz konusu yetkililer, İsrail'in kuzeyindeki mevcut durumu değiştirme girişimlerinin "geniş çaplı bir savaşa yol açabileceği" konusunda Netanyahu'ya uyarıda bulundu.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS EYGİ’NİN BABASI İLE GÖRÜŞTÜ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail ordusu tarafından katledilmesiyle ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) şikayette bulunmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Abbas, Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi'yi telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.

Eygi'yi kaybetmekten ötürü üzgün, gaspçı İsrail'e de öfkeli olduklarını ifade eden Abbas, adil bir soruşturma için ABD ve Türk makamlarıyla birlikte çalıştıklarını aynı zamanda UCM'ye sunulmak üzere bir şikayet dilekçesi hazırladıklarını kaydetti.

Hakkı ve adaleti savunurken katledilen Eygi'nin, Türk-Filistin halkları ve tüm özgür halkların birlikteliğinin simgesi olarak kalacağını kaydeden Abbas, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık hakkını desteklemeye yönelik değerli fedakarlıklarından ötürü Eygi onuruna Kudüs Yıldızı Nişanı vermeye karar verdiklerini dile getirdi.

NETANYAHU'YA PROTESTOLAR SÜRÜYOR

İsrail’in Tel Aviv kentinde toplanan binlerce İsrailli, Gazze'de ateşkes anlaşmasını imzalamayan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu ve hükümetini protesto etti. Göstericiler, ellerinde İsrail bayrakları, Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı.

KUDÜS

İsrailliler, Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için Filistinli gruplarla esir takası anlaşması imzalanması talebiyle Batı Kudüs'teki Başbakanlık ofisi yakınındaki Paris Meydanı'nda gösteri düzenledi. Ellerinde İsrail bayrakları bulunan protestocular, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU, BATI ŞERİA’DA 3 FİLİSTİNLİYİ GERÇEK MERMİYLE YARALADI

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği saldırılarda 3 Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladı.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin El Halil kenti yakınındaki Terkumiya kontrol noktasında ateş açması sonucu 2 Filistinlinin gerçek mermiyle yaralandığı ve hastaneye sevk edildikleri belirtildi.

Kızılayın başka bir açıklamasında da sağlık ekiplerinin, İsrail askerlerinin Cenin kentinin batısındaki Salim askeri kontrol noktasında kalçasından gerçek mermi ile vurduğu bir Filistinliyi teslim aldıkları kaydedildi.

Yaralının hastaneye nakledildiği aktarılan açıklamada daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail askerleri Cenin kentinin kuzeyindeki El-Celeme, Arane köyleri ile Kalkilya kentinin Funduk köyüne de baskın düzenledi.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler El Halil'de baskın yaptı

Öte yandan görgü tanıklarının aktardığına göre, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinde geleneksel çarşıların bulunduğu Eski Şehir bölgesine baskın düzenledi.

Konutlarda kalmaya zorlanan yerleşimciler, kendilerine eşlik eden rehberlerin açıklamalarını dinledi.

Eski Şehir bölgesindeki tüccarlardan Bedr ed-Daur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, El Halil'e baskın düzenleyerek bölge sakinlerini buradan çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Daur, "Bölgeden (İsrailli) yerleşimci geçerse hayat durur. Baskınlara saldırılar, küfür, hırsızlık ve mülke zarar verme eşlik ediyor" dedi.