EğitimErçek Gölü Van'da Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Erçek Gölü Van'da Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

18.10.2021 - 16:42 | Son Güncellenme:

Erçek Gölü günümüzde sıklıkla duyulan göllerden biridir. Özellikle Türkiye'nin ikin en büyük gölü olma özelliği ile önem arz etmektedir. Bu bakımdan bu göl hakkında birçok bilgi araştırılmakta ve merak edilmektedir. Bu sebeple Erçek Gölü hakkında bilgi edinebilir ve günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Peki, Erçek Gölü Van'da nerede? Gölün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi nedir tüm detayları ile derledik.

Erçek Gölü Vanda Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Erçek Gölü tektonik hareketler sonucunda oluşan volkanik set gölüdür. Suyu ne kadar tuzlu olsa da Flamingolar gibi birçok göçmen kuşu bünyesinde barındırmaktadır.

Erçek Gölü Van'da Nerede Bulunmaktadır?

Türkiye'nin Van Gölünden sonra ikinci en büyük gölü olan Erçek Gölü Van havzasında ve Van Gölü'nün 30 km doğusunda yer almaktadır. Ayrıca bu gölü besleyen tek akarsu kaynağı ise Memek Deresi olmaktadır.

Erçek Gölünün Tarihçesi Nedir, Nasıl Oluşmuştur?

Erçek gölünün etrafında Paleozoik zamandan kalma birçok tektonik hareketlere maruz kalmış alanlar bulunmaktadır. Erçek Gölü de bu tektonik çöküntü sonucunda oluşan volkanik set göllerinden birisidir. Tektonik hareketler sonrasında yer kabuğunun yapısının değişmesi ve volkanik lavların yığılması sonucunda suların da birikmesiyle meydana gelen Erçek Gölü Türkiye'de bilinen göllerden biridir.

Erçek Gölünün Özellikleri Nelerdir?

Erçek Gölü'nün bir takım özellikleri bulunmaktadır. Bunlar;

- Erçek Gölü'nün suyu sodalı ve tuzludur.
- Bu gölün suyu alkali bir özelliğe sahiptir.
- Suyun PH değeri 9.40-10.75 arasında değişkenlik göstermektedir.
- Erçek Gölünde suyun tuzlu oluşundan dolayı doğal olarak hiçbir balık yaşamamaktadır.
- 1980 yıllarda Van Gölünden alınan inci kefali yumurtalarıyla Erçek Gölünde deneme yapılmış ve 1990 yıllara kadar inci kefali yetiştirilmiştir.
- Bu göle inci kefali haricinde hiçbir çalışma bulunmamaktadır.
- En büyük özelliklerinden bir tanesi de Flamingolar gibi su kuşlarına ev sahipliği yapmasıdır.