GündemMaymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor? Yeni pandemi riski var mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan önemli açıklamalar

Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor? Yeni pandemi riski var mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan önemli açıklamalar

21.08.2024 - 21:08 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan etmesi ile beraber tüm dünya Maymun Çiçeği virüsüne karşı alarma geçti. Sağlık Bakanı Memişoğlu, Türkiye'de herhangi bir vakaya rastlanmadığını açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan CNN Türk ekranlarında virüse ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklama yapmış ve "Maymun çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastanelere başvuran insanlarımız oluyor. Ama şu ana kadar tanı koyulmadı" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Tüm dünyanın diken üstünde olduğu konuya dair Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan CNN Türk ekranlarında Akıl Çemberi programında önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın açıklamaları özetle şöyle:

Bu bir pandemi. Ama insanların aklına covid pandemisi geliyor ancak bu farklı bir virüs. Covid pandemisi solunum yolu ile bulaştığı için tek kişi 300 kişiyi enfekte ediyordu. Burada bulaşımın temel yolu temas olduğu için böyle bir katlı artış yok. O yüzden covid'deki gibi hastanelere yığılma maymun çiçeğinde olmaz.

TEDBİR ALMAK LAZIM

Tedbir almak lazım ama korkmamak lazım. Covid'de olduğu gibi, okullar kapanacak, iş yerleri kapanacak gibi bir durum söz konusu değil. Risk grupları için, aşı gerekiyor. Aşısı var ve bilinen en eski aşılardan bir tanesi. Çiçek hastalığını ortadan kaldıran aşı ile aynı aşı. Ancak çiçek hastalığı ortadan kaldırılınca, aşıyı da ortadan kaldırdılar. 1980'lerden önce doğanların bu aşısı var.

Haberin Devamı

ESKİDEN ÇİÇEK AŞISI OLANLAR HASTALIĞA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDI MI?

Kadınların kollarından değil, bacaklarından yapıldı bu aşı, erkeklerin ise kollarına yapıldı. Burada şöyle bir yanlış anlama var. Yüzde 85 önlüyor diye. Eskiden yapılan aşı, bir miktar korur ancak yüzde kaç olduğunu kimse bilmiyor. Şöyle bir gözlem var. Çocukluğunda çiçek aşısı yaptırmış kişilerde bu virüs daha az bulaşıyor, ancak bir oran yok. Yüzde 85 yeni aşılananlar için.

NASIL BULAŞIYOR?

Bu hastalık kemirgen ısırıkları ile bulaşan bir hastalık. Maymunlardan bulaşması gibi bir durum yok. Fare, sincap ısırmaları ile bulaşabiliyor. Ancak bizim kemirgenlerde şu an yok. Bizim için önemli olan insandan bulaşan kısmı. Ortak yatak çarşafı kullanmak, havlu kullanmak, elinde lezyon var ise ve tokaştığınız zaman bulaşabilir. Şu an farklı olan sadece cinsel temas ile değil birçok temas ile bulaşabilen bir virüs olması. 

HAPŞIRMA İLE BULAŞIR MI?

1 metre, yarım metre mesafeden hapşurma ile bir bulaş söz konusu olamaz. Maskenin bu hastalığı önlemede bir koruyuculuğu yok. Dokunma, sarılma gibi kültürümüzde olan birçok şey risk taşıyor. Böyle bir hastalığı olan olursa, vaka çıkarsa, bu hastalığı kapan kişilere bakım yapacak kişiler eldiven takar. Şu an okullarda tedbir alma gibi bir durum söz konusu değil.

Yazarlar