DünyaSavaşta bir ilk, Fetih'e sınır ötesi SİHA saldırısı! İran karadan misilleme sinyali verdi

Savaşta bir ilk, Fetih'e sınır ötesi SİHA saldırısı! İran karadan misilleme sinyali verdi

22.08.2024 - 14:43 | Son Güncellenme:

İran sürpriz yaparak İsrail'e karadan misillemede bulunabileceği sinyalini verdi, alev alan kuzey cephesinde ise Akdeniz kıyısındaki Sayda'da bugün gerçekleşen saldırının hedefi bir ilk niteliği taşıyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki nüfusun yüzde 2'sini katlettiği savaşta 320'inci güne girildi.

NETANYAHU İDDİALARI REDDETTİ

İsrail Başbakanlık Ofisi, ordunun, Gazze-Mısır sınır hattından çekileceği yönünde İsrail devlet televizyonu KAN’da çıkan haberin “doğru olmadığını” belirterek, İsrail kabinesi tarafından tanımlanan “tüm savaş hedeflerine ulaşılması" konusunda kararlı olunduğunu açıkladı.

Hedefler kapsamında "Gazze Şeridi'nin güneyinin güvence altına alınması" ifadesiyle Mısır sınırında yer alan Philadelphi Koridoru’ndaki İsrail'in kontrolüne atıf yapıldı.

Buna karşın KAN, Netanyahu’nun ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile 20 Ağustos'ta yaptığı görüşmede, İsrail ordusunun Hamas ile varılacak olası esir takası ve ateşkes mutabakatının "ikinci aşamasında" Philadelphi Koridoru’ndan çekilmesi konusunda anlaştığını bildirdi.

Ayrıca Hamas ve Kahire'nin müzakerelerin ilk gününden itibaren "olası ateşkes ve esir takası mutabakatının ilk aşamasında İsrail'in Gazze-Mısır sınır hattından çekilmesini talep ettiğinin" altı çizildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de ev sahibi ülke, Katar, ABD ve İsrail heyetinin katılımıyla 22-23 Ağustos'ta dolaylı ateşkes müzakereleri yapılması bekleniyor.

USS ABRAHAM LİNCOLN UÇAK GEMİSİ BÖLGEDE

CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy şu bilgileri aktardı: ABD’nin USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve beraberindeki savaş gemileri bölgeye vardı. Üzerinde F-35’ler ve F-18’ler var 3 hafta önce Pasifik’ten kalkan savaş gemileri geldi, İran’ın misillemesi henüz gelmedi.

BIDEN NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüştü.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de dahil olduğu görüşmede Biden ile Netanyahu, Gazze'de ateşkes görüşmelerini, esirlerin durumunu ve bölgede tansiyonun düşürülmesi yolundaki diplomatik çabaları değerlendirdi.

Söz konusu görüşmenin detaylarına ilişkin Beyaz Saray'dan ikinci bir açıklama yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı
İSRAİL OKUL VURDU, ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İsrail’in Gazze Şeridi’nde kanlı saldırıları 320 gündür devam ederken, İsrail ordusu, bir kez daha yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okulu vurdu. Gazze Şehri'nin batısında yer alan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ait Salah al-Din Okulu'na düzenlenen saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı. İsrail ordusu, okula düzenlediği saldırıyı doğrulayarak, Hamas’ın okulda komuta merkezi olduğunu iddia etti.

İSRAİL'DE ASKERLİK İSYANI BÜYÜYOR

Batı Kudüs'teki asker alma şubesi önünde toplanan Ultra Ortodoks Yahudiler 'Öleceğiz, askere kaydolmayacağız' ve 'Naziler' sloganları attı, yol kapatıp polisle kıyasıya çatıştı.