14.02.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:
İnsan psikoloji alanında uzman olan insanlar mutlaka bellek konusuna da önem verir. Hatta bu uzman kişiler epizodik bellek kavramını iyi bilir ve detaylıca anlatabilir. Belleğin sınıflara ayrılması işlemi yaşanılan olayların çeşidine, türüne, zamanına ve beytindeki depolanma yerine göre yapıldığı söylenebilir.
Epizodik Bellek Nedir?
Günlük olayların hafızasına epizodik bellek denir. Bu günlük olaylar açıkça belirtilen veya bir araya getirilen olaydan meydana gelir. Epizodik bellekte belirli zamanlarda ve yerlerde gerçekleşmiş kişisel deneyimlerimiz toplanır yani bir araya getirilir. Dolayısıyla da bu kişisel deneyimler yaşanmış ve bitmiş olduğu için geçmiş kişisel deneyimlerimizdir. Bir kişinin geçmişte yaşadığı 10. doğum günü partisi geçmiş kişisel bir deneyimdir ve epizodik bellekte yer alır.
Epizodik Bellek Ne İşe Yarar?
Epizodik belleğe anısal bellek de denebilir. Çünkü geçmişte kişisel olarak yaşadığımız anılarımız bu bellekte yer alır. Otobiyografik bellek ismi de epizodik bellek için oldukça uygundur. Bu bellek biçimi bir kişinin kişisel ve somut olarak tanımladığı olayları hatırlamasını sağlar. Bu hatırlama olayının gerçekleşmesi için de bu belleğe bazı sorular kaydedilir. Kim, ne zaman, nerede, niçin, ne gibi sorular bu sorulardır. Bu sorularla ilişkili olan zaman, yer ve duygulardır.
Epizodik Bellek Özellikleri Nelerdir?
Epizodik bellek özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Kişisel deneyimleri kodlar.
Geçmişteki olayları ve bölümleri bilinçli olarak alır.
Belirli bir zaman diliminde meydana gelen olayların belleği burada tutulur.
Bu olaylar yakın geçmişi ya da uzak geçmişi kapsayabilir. Birkaç saat öncesi yakın geçmişe örnek olarak verilirken aylar ya da yıllar uzak geçmişe örnek verilebilir.
Bağlamsal bilgi, bilinçli hatırlama ve zamansal kavramları epizofik belleğin özellikleridir.
Bağlamsal bilgi bağlamla ilgili unsurları içerir.
Epizodik bellek bilinçli bir bellektir. Kişi olayları deneyimlediğinin farkındadır ve hatırlamaktadır. Bu yüzden de epizodik bellek bilinçli bir bellek türüdür.
Geçici bilgi ise bize zamansal özelliğini sunar. Bu bellekte saklanan bilgiler geçmişte yaşandığı için belirli bir anda yer alır. Bu zamansal özellik kesin olabileceği gibi belirsiz de olabilir. Yani bellekte var olanların hatırlanma şekli tam olabilir veya dağınık da olabilir.