28.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Bu süreçte adayların en çok merak ettiği soruların başında tercih edecekleri bölümün iş olanakları ve mezun olduklarında iş bulma süreleri geliyor. Bu konuda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Yükseköğrenim İstihdam Göstergeleri” raporu, adaylara önemli bilgiler sunuyor. Öyle ki TÜİK’in 2022 yılını kapsayan raporuna göre mezuniyet sonrası ilk iş bulmada süre ortalamasının en kısa olduğu lisans bölümleri arasında dil ve konuşma terapisi 2,4 ayla ilk sırada yer alıyor. 2021’de de bu bölüm aynı oranla yine liste başındaydı. YKS tercih kılavuzunda bölüme devlet üniversitelerinde 584, vakıflarda 1036 olmak üzere toplam 1620 kontenjan ayrıldığı görülüyor.
Çalışma alanları fazla
Dil ve konuşma terapisi bölümüyle ilgili bilgi veren İstinye Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Ceylan, dil ve konuşma bozuklukları alanında terapi mesleğinin kanunla sağlık meslek mensubu olarak tanımlandığını ve Türkiye’de ilk olarak 2012’de açılan lisans programlarından mezun olanların Dil ve Konuşma Terapisti unvanı almaya hak kazandığını belirtti. Dil ve konuşma terapistinin ses, yutma, dil, gecikmiş konuşma, motor konuşma bozuklukları, kekemelik gibi dil ve konuşma problemleri olan bireylere; tanı, terapi, danışmanlık hizmeti vermeyi amaçlayan meslek grubu olarak tanımlandığını kaydeden Ceylan, mezunların kariyerlerine; hastaneler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, kişisel özel eğitim kursları, ulusal ve uluslararası üniversitelerde devam edebileceklerini vurguladı.
Dünyada sorun çok arttı
Dünyanın birçok ülkesinde Kovid-19 salgını kısıtlamaları sonrasında özellikle çocuklarda konuşma geriliği arttı. Öyle ki Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayınladığı “Dünyanın Eğitim Gündemi” bülteninin 60. sayısında yer alan bilgiye göre İngiltere’deki okullarda konuşma ve dil desteğine ihtiyaç duyan 5 ile 6 yaşlarındaki çocukların sayısı yüzde 10 arttı, 500 öğrenciden yaklaşık 80’i desteğe ihtiyaç duyuyor. İskoçya’da da çocukların iletişim desteğine ihtiyacı son 2 yılda yüzde 20 artış gösterdi.
Bölümlere göre iş bulma süreleri
TÜİK’in raporunda dil ve konuşma terapisi bölümünün devamında 4 ay ile özel eğitim öğretmenliği; 4,2 ay ile tıp; 6 ay ile eczacılık; 6,8 ay ile ebelik; 7,3 ay ile İngilizce öğretmenliği yer aldı. Sıralama 8,1 ay ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği; 8,2 ay ile hemşirelik; 8,3 ile Arapça öğretmenliği; 8,5 ay ile kontrol ve otomasyon mühendisliği ile devam etti.