23.03.2021 - 14:35 | Son Güncellenme:
Demografik yatırımlar yapılmadan önce nüfusun yaşlara göre gruplandırılmasının nedeni, temel ve acil ihtiyaçların yaşlara göre belirlenmesidir. Bu sayede daha planlı hareket etmek ve sonuca ulaşmak mümkün olur.
Demografik Yatırım Nedir?
Demografik yatırım, nüfusun hem nicel hem de nitel özelliklerinin saptanıp buna göre harcama yapılmasıdır.
Örneğin bir ülkenin nüfusunun %30'unu 18 - 25 yaş arasındaki gençler oluşturuyor. Bu gençlerin sadece 'u üniversitelerde okuma şansı buluyor. Bu bilgiler nüfusun nicel özelliklerini kapsar.
Kalan 'inden %5'i üniversiteyi kazanamadığı için yüksekokulda okuyamıyor. Bu da nüfusun nitel özelliklerinden biridir. %5'lik kısmın da üniversitede eğitim alabilmesi için daha fazla üniversite açmak, demografik yatırımlara örnek olarak gösterilebilir.
Bu tür istatistiki bilgilere dayalı yatırımlar sadece eğitim ile sınırlı değildir. Toplumun temel ihtiyaçlarının tümü demografik yatırımların içerisinde yer alabilir. Sağlık ve ekonomi başta olmak üzere birçok farklı alana bütçe ayırılıp buna göre harcama yapmak mümkündür.
Demografik Yatırımların Fazla Olmasının Faydaları Nelerdir?
Demografik yatırımların fazla olması ülkenin ekonomik alanda ilerlemesine büyük oranda katkı sağlar. Örneğin nüfusun genel özellikleri baz alınarak, ihtiyaca göre istihdam yaratmak, işsizlik oranlarının düşmesinde etkili olur. Sağlık alanında yapılan harcamalar, bu alandaki aksaklıkları hızla giderir.
Ülkelerin kalkınmasında etkili olan demografik yatırımlar ekonomik büyüme sağlar. Bu da ülkelerin refah seviyesinin artmasında önemli rol oynamaktadır.