EğitimDanıştay Nedir, Görevleri Nelerdir? Danıştay Üyeleri Nasıl Belirlenir?

Danıştay Nedir, Görevleri Nelerdir? Danıştay Üyeleri Nasıl Belirlenir?

06.06.2021 - 04:00 | Son Güncellenme:

Danıştay ülkemizin organlarından bir tanesidir. Danıştay hukuk açısından en önemli organlardan bir tanesidir. Danıştay'ın tam olarak ne iş yaptığı ve görevlerinin ne olduğu merak edilmektedir. Son günlerde Danıştay organı ülkemizde gündeme girmiştir. Peki Danıştay nedir? Danıştay'ın görevleri nelerdir? Danıştay üyelerini kim belirlemektedir? İşte Danıştaylık ile ilgili merak edilenler.

Danıştay Nedir, Görevleri Nelerdir Danıştay Üyeleri Nasıl Belirlenir


Danıştay 1869 yılında Osmanlı döneminde kurulmuştur. Yıllık olarak 200 milyon TL'yi aşkın olan bütçesi yer almaktadır. Türkiye'nin en büyük yargı organlarından bir tanesidir. Türkiye'de yer alan 4 tane yüksek yargı organları arasında yer almaktadır.

Danıştay Nedir?

Danıştay organı Türkiye'de yer alan bir yargı organıdır. Danıştay organı idari yargılara bakar. Ülkede yürütme de Danıştay'ın almış olduğu kararı uygulamak ile yükümlüdür. Danıştay'ın merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Şuan ki ülkemizde Danıştay'ın başkanı Zeki Yiğit'tir. Danıştay ülkedeki yüksek mahkeme kurumlarından bir tanesidir. Danıştay organının başvekilleri ise Hasan Güzeler ve Mahmut Vural'dır. Tarihte ilk kez Osmanlı imparatorluğu zamanında kurulmuş olan bir yayın organdır.

Osmanlı döneminde ıslahatlar ve yenileşme dönemlerinde kurulan Danıştay organı ülkenin en önemli hukuk organlarından biri haline gelmiştir. Abdülaziz'in padişahlık dönemi ile kurulan Danıştay organı Osmanlı zamanında tam 54 yıl görev yapmıştır. Osmanlı döneminde Danıştay organının merkezi İstanbul'da yer alıyordu. Günümüzde mevcut Danıştay organının Başsavcılık görevinde 2021 yılı itibari ile Abdulkadir Atalık oturmaktadır.

Danıştay Görevleri Nelerdir?

- Danıştay makamı Cumhurbaşkanlığı tarafından gelen görevler hakkında görüşlerini bildirir.
- Yürütmeye kendi kararlarını bildiri ve hukuki olarak geçerli olmasını sağlar.
- Danıştay tüzük de yer alan tasarıların tümünü inceler. Aynı zamanda tüzükte geçen sözleşmeler hakkında görüş bildirirler.
- Danıştay vergi ya da idare mahkemelerinden gelen temyize taşınmış olan davaları inceler ve bunlarla ilgili kararı bildirir.
- Hukuka aykırı olarak verilmiş olan her türlü kararı inceler ve bunların denetimini gerçekleştirir.
- Bakanlar kurulundan gönderilmiş olan kanun tasarılarını inceler ve aynı zamanda kanun tasarıları teklifleri hakkında fikirlerini açıklar.

Danıştay Üyeleri Nasıl Belirlenir?

Danıştay oranı ile alakalı olarak Danıştay üyelerinin nasıl belirlendiği de bir merak konusudur. Danıştay üyelerinin nasıl seçildiği kanunda belirtilmiştir. Danıştay üyelerinin 4/3 kısmı idari yargı hakimliği ve savcılıklardan seçilmektedir. Geriye kalan 4/1'lik kısmı ise diğer hukuk görevlileri arasında seçilmektedir. Danıştay üyelerinin görevleri 12 yıl ile sınırlandırılmıştır. Böylece Yargıtay ve Danıştay organı aynı üye sayısı ile üyelerini belirleyecektir. Danıştay başkanı ve Danıştay vekilleri tarafından bu üyeler seçilmektedir.

 

KEŞFETYENİ
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı

Cadde | 27.04.2025 - 07:55

Yarışma bittikten sonra aşkını ilan eden Semihcan, Sancakay Ilım ile ne zaman sevgili olduklarını açıkladı.