EğitimBrahma Nedir? Brahman Kime Denir?

Brahma Nedir? Brahman Kime Denir?

08.06.2022 - 02:47 | Son Güncellenme:

Hindu dininde yaratılış tanrısına Brahma denilmektedir. Alimler sınıfına mensup olan kimse anlamına gelmektedir. Bu kelime evrenin ruhu ve mutlak varlık sözcüklerinden türetilmiştir. Brahman kelimesi ilk kez Mehmet Bahaettin’in Yeni Türkçe Lugat eserinde geçmiştir. Türkçe’de bu kelimenin anlamı bu basamaktan olan kimse demektir. Brahma aynı zamanda Manu’nun babası olarak kabul edilmektedir. Manu ise kendisinden bütün insanların türediğine inanılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Brahma Nedir Brahman Kime Denir

Hinduizm inancında Brahma bir Tanrıdır. Aynı zamanda üç Tanrılı Krişna, Vişru ve Siva’dan da oluşmaktadır. Bu üç Tanrılı inanışa ise Trimurti denilmektedir. Aynı zamanda Hiduizm’de birden çok Tanrı bulunmaktadır.

Brahma Nedir? Brahman Kime Denir?

Brahman; bir kudrete sahip olan ya da ona bağlı olan kimse demektir. Bu kutsal olan kudrete bağlı olan hatta bu kutsal kudrete kendini adamış olan kişilere brahman denilmektedir. Din adamı anlamına da gelmektedir.

Brahma Hindu dininin yaratılış Tanrısıdır. Brahma bütün insanların yaratıcısı olarak geçmektedir. Brahma dört başlı, dört yüzlü, dört elli ve dört kollu şekilde resmedilmektedir. Kuzey Hindistan’da beyaz sakallı şekilde resmedilmektedir. Bu da onun sonsuz varlığını simgelemektedir.