DünyaMisilleme öncesi İran'da manşetler: 'Ölü kedi taktiği' ve bozgun

Misilleme öncesi İran'da manşetler: 'Ölü kedi taktiği' ve bozgun

14.08.2024 - 13:08 | Son Güncellenme:

Suriye'nin en büyük gaz sahasında ABD üssünü hedef alan saldırı, Pentagon'un askerlerin yaralandığını duyurmasından saatler sonra gerçekleşti. İran medyası ise Tahran'da çalan telefonlar ve verilen yanıtları ilk sayfadan sunuyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirdiği işgalde 313'üncü güne girilirken, İran'ın misilleme zamanlaması gizemini koruyor.

'TÜM MÜZAKERECİLER DOHA'YA DÖNMELİ'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Hamas'ın Katar'da yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmayacağı yönündeki açıklamasına ilişkin, tüm müzakerecilerin masaya dönmesi ve bu anlaşmayı sonuca bağlaması gerektiğini söyledi.

İSRAİL'İN KUZEYİNDE SİRENLER ÇALIYOR

Lübnan-İsrail sınırından aktaran CNN Türk muhabiri Ümit Uzun, İsrail'in kuzetinde sirenlerin çaldığını söyledi. Ümit Uzun, Hizbullah'ın aynı bölgeye 3. kez füze saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi.

BEYAZ SARAY'DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Doha'da yarın yapılması planlanan ateşkes müzakerelerine Hamas'ın da katılmasını beklediklerini belirterek, "Yarın önemli bir gün olacak. Ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Bu savaşın sona erdiğini görmek istiyoruz." dedi.

Haberin Devamı
NETANYAHU HEYET GÖNDERDİKLERİNİ DOĞRULADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yarın Katar'ın başkenti Doha'da Gazze Şeridi'nde ateşkese ve esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin yapılacak müzakerelere heyet gönderdiklerini doğruladı.

Katar'ın başkenti Doha'da yarın Gazze Şeridi'nde ateşkese ve esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakereler yeniden başlayacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, müzakerelere heyet gönderdiklerini doğrulayarak, heyete “müzakereleri yürütme yetkisi” verdiğini açıkladı. İsrail heyetinde kimlerin yer aldığı ise resmi olarak açıklanmadı.

İsrail basınında yer alan haberlerde, MOSSAD Başkanı David Barnea, Shin Bet Başkanı Ronen Bar, İsrail ordusundan General Nitzan Alon'un ve Netanyahu'nun kıdemli danışmanı Ophir Falk'ın heyette yer alacağı ifade edildi.
Ateşkes anlaşması için yeni müzakereler yerine daha önceki müzakerelere dayalı bir plan talep eden Hamas'ın, müzakereye bir heyet gönderip göndermeyeceği henüz bilinmiyor.

ABD, Mısır ve Katar'dan çağrı gelmişti

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani, İsrail ve Hamas'a 15 Ağustos'ta Katar'ın başkenti Doha veya Mısır'ın başkenti Kahire'de müzakerelere yeniden devam etme çağrısında bulunmuş, ateşkes anlaşmasının daha fazla geç kalınmadan uygulanmasını istemişti.

İNGİLTERE MESCİD-İ AKSA BASKININI KINADI

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını kınadığını belirtti. Lammy, X hesabından yaptığı paylaşımda, "İngiltere, Bakan Ben-Gvir'in Kudüs'teki kutsal mekanlara yaptığı kasıtlı ve kışkırtıcı ziyareti sert şekilde kınıyor." ifadelerini kullandı.

Bu eylemi, Kudüs'teki kutsal mekanların hamisi Ürdün'ün rolünü ve statükoyu baltalamak şeklinde yorumlayan Lammy, "Tüm tarafların hedefi acil bir ateşkesin gerçekleşmesi, esirlerin salıverilmesi ve bölgesel istikrarın sağlanması olmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

İSRAİL'İN SALDIRISINDA 13 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Biriminden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'e ait savaş uçaklarının Han Yunus'un doğusundaki Şeyh Nasır Mahallesinde El-Avayida bölgesinde Uveyda, Ebu Hadid ve Ebu Şahma ailelerine ait evleri bombaladığı ve enkaz altından 8 kişinin naaşının çıkarıldığı, 31 kişinin yaralandığı kaydedildi.


Açıklamada, bölgede arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Sivil Savunma Biriminden yapılan bir diğer açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin doğusunda Yasin ailesine ait evi hedef aldı. Saldırıda 1'i çocuk 2 kişi yaşamını yitirdi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail'in Han Yunus'un doğusunda Muin semtinde bir evi hedef alan hava saldırısında 3 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı
İSRAİL DRONE'U PLAJA DÜŞTÜ

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, kendilerine ait bir drone'un, teknik bir hata sebebiyle Akdeniz kıyılarında, Tel Aviv'le Aşdod arasında konumlanan Palmachim Sahili açıklarında düştü.

Ordu, drone'un askerler tarafından plajdan kaldırıldığını ve olayın araştırıldığını da açıklamasına ekledi.

ABD BEYRUT'TAN ACİL MESAJ VERDİ



Hizbullah'la çatışan İsrail ordusu, gün içinde Lübnan'ın güneyini bir kez daha savaş uçaklarıyla vurdu.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, Sur kentine bağlı Abbasiye kasabasındaki hava saldırısında seyir halindeki bir motosiklet ve araçların hedef alındığını bildirdi.

Akdeniz kıyısındaki Sur şehrindeki hastanelere taşınan 10 yaralıdan üçünün durumu ağır.

Hizbullah güçlerinin gece yarısı Yukarı Celile'deki Meron Dağı çevresinde yer alan yerleşimlere füze yağdırmasıyla, hava saldırısı sirenleri çaldı.

Sabah gün ağardığında çatışmalar dinse de öğle saatlerinde İsrail jetlerinin saldırısı geldi.

İsrail ve Hizbullah arasında 8 Ekim tarihinden bu yana devam eden sınır çatışmasının tam ölçekli bir savaşa dönüşeceği korkusu, bugünlerde zirvede. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın sağ kolu Fuad Şükür'ün 30 Temmuz akşamı Beyrut'ta suikasta uğramasıyla, Lübnan'ın en büyük askeri gücü İsrail'i hedef alan füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı saldırılarını artırdı. Ancak Hizbullah henüz Fuad Şükür suikastına yanıt vermediğinin altını çiziyor.

ABD lideri Joe Biden'ın özel temsilcisi Amos Hochcstein, tansiyonu düşürmek için bugün bir kez daha Beyrut'a uçtu. İsrail ile Lübnan arasında arabulucu olan kıdemli danışman Hochstein, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve kuzey cephesindeki çatışmaların durdurulması için daha fazla kaybedilecek bir zamanın olmadığını ve hiçbir tarafın da geçerli bir mazeretinin bulunmadığını söyledi.

Joe Biden'ın kıdemli danışmanı Beyrut'ta Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüştü, gerilimin diplomasi yoluyla acil şekilde düşürülmesinin şart olduğunu vurguladı ve "Özellikle Lübnan ve İsrail halkı başta olmak üzere kimsenin İsrail ve Lübnan arasında topyekûn bir savaşı istemediğine inanıyoruz" cümlesini kurdu.

Nebih Berri, Lübnan meclisinde Hizbullah'ın siyasi partisini temsil ediyor.

İsrail, 2006 yazında 34 gün boyunca savaştığı Hizbullah'ı mağlup edemedi. İran'ın ana müttefiki Hizbullah'ın on binlerce savaşçısı ve 150 bin kadar füzesi var.

GAZZE'DE CAN KAYBI 39 BİN 965

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 36 Filistinli daha yaşamını yitirdi, savaşın başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 39 bin 965'e çıktı.

Haberin Devamı
ABD'DEN İSRAİL'E 20 MİLYAR DOLARLIK SAVAŞ UÇAĞI VE SİLAH SATIŞI



İsrail'in ana müttefiki ABD Gazze Şeridi'ndeki savaşta arabuluculuk rolüne soyunurken bir yandan da katliamın devam etmesi için silah sağlıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e çok sayıda savaş uçağı ve gelişmiş füzeler de dahil olmak üzere 20 milyar dolarlık silah satışını onayladığını gece yarısı duyurdu.

Silah satışı, 50'den fazla F-15 savaş uçağını, gelişmiş orta menzilli havadan havaya (AMRAAM) füzelerini, tank mühimmatını, yüksek patlayıcılı havan toplarını ve taktik araçlarını içeriyor.

20 milyar dolarlık alışveriş, Boeing tarafından üretilecek 50 yeni uçağın yanı sıra İsrail'in iki düzine F-15 savaş uçağından oluşan mevcut filosunu yeni motorlar ve radarlarla yenilenmesi için gerekli modernizasyon kitleri de sağlayacak.

Ortadoğu’da topyekun bir savaş çıkmasından endişe edildiği bir dönemde gerçekleşen satış, Kongre'ye bildirildi. Ancak bu silahların İsrail'e yakın zamanda iletilmesi beklenmiyor, en erken teslimat 2026 yılında gerçekleşecek.

Kasım ayındaki seçimlere üç aydan az bir süre kala, Joe Biden yönetimi ve Demokrat başkan adayı Kamala Harris büyük bir baskı altında. Beyaz Saray, Gazze Şeridi'nde on binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiği savaş nedeniyle milletvekillerinden ve ABD kamuoyundan gelen askeri desteği azaltma çağrılarıyla yüz yüze.

ABD, Mayıs ayında Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a kara saldırısı başlamadan İsrail'e 900 kiloluk bombaları içeren bir silah teslimatını durdurdu ancak yakın zamanda sevkiyatın önü yeniden açıldı.

İRAN MEDYASI 'BOZGUN' MANŞETLERİ ATTI: ÖLÜ KEDİ DİPLOMASİSİ!



Tüm dünya İran'ın bir kez daha doğrudan İsrail'i hedef alacağı misillemeye kilitlendi. ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeler, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından İran'a itidal çağrıları yapıyor. İran medyası, bugünkü manşetlerinde Tahran yönetiminin geri adım atmadığını belirtiyor.

IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan resmi gazete İran, ilk sayfasından Hamas temsilcisinin sözlerini verdi. Hamas lideri İsmail Haniye'nin anma töreninde konuşan temsilci, "Hangi müzakereden söz ediyorsunuz" ifadesini kullandı.

Yine IRNA tarafından basılan İngilizce gazete Iran Daily ise, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın 'İsrail'e Batı desteği küresel güvenliği tehlikeye atıyor' cümlesini ilk sayfasından sundu.

Devrim Muhafızları Ordusu'nun gazetesi Civan, 'İran'ın kana susamışlığına karşı çıkanların bozgunu' manşetini attı, Batılı ülkelerin Tahran yönetimini İsrail'i hedef alacak bir saldırıdan vazgeçirmek için telefonlar açtığını veya açıklamalar yaptığını ancak söz konusu taleplere olumsuz yanıt verildiğini yazdı.

Muhafazakar Kayhan gazetesi İngilizce baskısında 'İran E3'ün küstah isteğini reddediyor' başlıklı bir habere yer verdi, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın İsrail'in cezalandırılmaması talebinde bulunduklarını aktardı.


Resmi İngilizce gazete Tehran Times, 'Ölü kedi diplomasisi' burada başarısızlığa uğruyor' manşetiyle sunduğu haberinde Batılı ülkelerden gelen itidal çağrılarının İran'ın misilleme hesaplarını bozmayı hedeflediğini yazdı.

Gazeteye göre, ölü kedi diplomasisi müzakerelerin çöküşün eşiğine geldiği veya başarısız olduğu durumlarda suçu karşı tarafa yüklemek için kullanılan bir taktik. Tehran Times, 1991 yılında İsrail'in halen kendini kurban olarak gösterebildiği dönemde söz konusu taktiğin bölge ülkelerine karşı baskı için kullanıldığını da ekledi.

İSRAİL İŞGAL ORDUSUNDAN TUBAS VE TAMUN'A KANLI BASKIN



İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentinde bu sabah silah sesleri duyuldu.

İşgal birlikleri Tubas'a buldozerler ve silahlı insansız hava araçlarıyla birlikte gelip bir evi kuşattı. İsrail baskınında kuşatılan eve füze ateşlenirken, bir Filistinli yaşamını yitirdi.

Tubas yakınlarındaki Tamun kasabasında ise İsrail işgal ordusu silahlı insansız hava aracıyla saldırı düzenledi.

Filistin medyası, saldırıda üç kişinin yaşamını yitirdiğini ve işgal birliklerinin cenazelere el koyduğunu bildirdi.

İsrail, Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana Batı Şeria'daki baskınlarını artırdı.

Geride kalan 313 günde yalnızca Batı Şeria'daki İsrail saldırılarında 639 Filistinli can verdi.

Haberin Devamı
İLHAN OMAR, İSRAİL DESTEKÇİLERİNİN BAĞIŞLARINA RAĞMEN ZAFERE UZANDI



ABD Temsilciler Meclisi'nin ilk başörtülü Müslüman ve Somali asıllı üyesi Omar, Minnesota'daki ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'den rakibine 13 puan fark attı.

İRAN: KATILMADIK

İsrail'e ne zaman ve nasıl misilleme yapacağı merak edilen İran'dan bugün bir ateşkes açıklaması geldi.

İran'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi, Tahran yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki savaşın durması için devam eden ateşkes müzakerelerine katılmadığını söyledi.

Associated Press haber ajansına konuşan İranlı diplomat, ateşkes görüşmelerine bundan sonra da katılmayı düşünmediklerini ekledi.

ABD, Hamas ve İsrail arasında bir ateşkese varılmasının İran'ın muhtemel misillemesini önleyeceğini söylüyor.

Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ün İsrail tarafından Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta füzeyle vurulmasını, birkaç saat sonra Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğraması izledi.

Orta Doğu'daki denklemi bir kez daha altüst eden suikastların ardından, İran'ın vereceği yanıt bekleniyor.

SİRENLER ÇALDI, PATLAMALAR DUYULDU



Son haftaların en sıcak cephesinde gece yarısı yine sirenler çaldı, dakikalar içinde patlama sesleri duyuldu. Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki yerleşimlere gece vakti roket yağdırdı.

Yukarı Celile'deki Meron Dağı çevresinde yer alan yerleşimlerde kaydedilen videolar, siren seslerini patlamaların takip ettiğini gösteriyor.

İsrail savaş uçakları ise 25 roketlik salvonun ardından Lübnan'ın güneyindeki bazı noktalara hava saldırıları düzenledi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın sağ kolu Fuad Şükür'ün 30 Temmuz akşamı Beyrut'ta suikasta uğramasıyla, Lübnan'ın en büyük askeri gücü İsrail'i hedef alan füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı saldırılarını artırdı. Ancak Hizbullah henüz Fuad Şükür suikastına yanıt vermediğinin altını çiziyor.

İsrail ve Hizbullah arasında 8 Ekim tarihinden bu yana devam eden sınır çatışmasının tam ölçekli bir savaşa dönüşeceği korkusu, bugünlerde zirvede. İsrail, 2006 yazında 34 gün boyunca savaştığı Hizbullah'ı mağlup edemedi. İran'ın ana müttefiki Hizbullah'ın on binlerce savaşçısı ve 150 bin kadar füzesi var.

AP: 200 MAHKUM TAHLİYE EDİLDİ

Topyekun bir savaş beklentisi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ve ülkenin güneyindeki bazı mahkumların tahliyesine neden oldu. Associated Press (AP) haber ajansı, 200 kadar mahkumun savaşın yayılacağı endişesiyle başka hapishanelere nakledildiğini bildirdi.

Haberin Devamı
ABD SURİYE'DE VURULDU! CONOCO'DA PATLAMALAR, RÜMEYLAN'DA SEKİZ ABD ASKERİ YARALANDI



Orta Doğu'da güneyden kuzeye birçok ülkede Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece, patlama sesleriyle bölündü.

İsrail işgal ordusu Gazze Şeridi'nin birçok noktasını bombardımana tuttu, ABD ordusu Yemenli Husilere ait iki aracı Kızıldeniz'de imha ettiğini duyurdu.

Hizbullah Lübnan'ın güneyinden İsrail'i roket yağmuruna tutarken, Suriye'deki Amerikan üsleri İran yanlısı gruplar tarafından hedef alındı.

İran'ın İsrail'e misillemesi için hazır olduğunu ilan eden ABD'nin vurulduğu yerlerden biri, Suriye'nin en büyük gaz sahası Conoco'ydu.

Deyrizor yakınlarındaki gaz sahasına konuşlanan ABD askerleri gece yarısı patlama sesleriyle uyandı. ABD'li yetkililer, İran yanlısı milislerin topçu saldırısında üssün isabet almadığını söyledi.

Suriye resmi medyası ise Conoco'daki üssün füzelerle hedef alındığını bildirdi. Conoco'daki ABD askerleri, Temmuz ayının sonunda da bir dizi saldırıya uğramış ve üsten dumanlar yükselmişti.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rümeylan üssünü vuran saldırıda sekiz Amerikan askerinin yaralandığı ise, günler sonra duyuruldu. ABD Savunma Bakanlığı, üsteki askerlerin travmatik beyin hasarı ve duman soluma nedeniyle tedavi edildiğini açıkladı.

Türkiye, Irak ve Suriye sınırlarının kesişme noktasına yakın konumdaki Rümeylan askeri üssü, kamikaze silahlı insansız hava aracıyla hedef alındı. Pentagon, üsse İran yanlısı milislerin saldırdığını belirtiyor ve askerlerin yaralandığı saldırıdan günler sonra duyuruldu.

ABD, Suriye'nin kuzeyi ve doğusunu terör örgütü YPG ile birlikte kontrol ediyor. Rümeylan Amerikan ordusunun YPG ortaklığında Suriye'de açtığı ilk hava üssü olarak biliniyor. Rümeylan üssü, Türkiye sınırına kuş uçuşu 15 kilometre uzaklıkta.

ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli üslerinden biri olan Irak'taki El Esad hava üssü de geçen hafta İran'ın vekil güçleri tarafından füze yağmuruna tutuldu. El Esad üssüne en az bir roketin isabet ettiği belirtilirken, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda üs yakınlarından dumanların gökyüzüne yükseldiği görüldü. Saldırıda biri ağır beş Amerikan askeri yaralandı.

Rümeylan'a ateşlenen kamikaze drone, bir hafta içinde ABD askerlerinin ikinci kez yaralandığı saldırı olarak kayıtlara geçti.

Irak ve Suriye'deki İran yanlısı gruplar, İsrail'e misilleme beklenirken ABD üslerine saldırılarını artırmış görünüyor.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasıyla geride kalan 10 ayda İran yanlısı milisler Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine 200'den fazla saldırı gerçekleştirdi. Ürdün, Irak ve Suriye'nin kesişme noktasındaki Tower 22 üssünün vurulduğu saldırıda, ilk kez Amerikan askerleri öldü. Ocak ayındaki saldırıya ABD ordusu Suriye ve Irak'ta İran destekli milisleri bombardımana tutarak misillemede bulundu.

ABD'nin Suriye'de 900, Irak'ta 2 bin 500 kadar askeri bulunuyor. Irak, Amerikan askerlerinin yakın zamanda ülkeden çekilmesini istiyor.

İran yanlısı milis gruplar ise, saldırılarıyla bölgeden ayrılmasını istedikleri ABD askerlerini yıldırma politikası uyguluyor.