DünyaDeprem 'şarlatanı' Marmara için tarih verdi! Yeniden sahnede: Yunanistan ve Ege Denizi’ni de saydı

Deprem 'şarlatanı' Marmara için tarih verdi! Yeniden sahnede: Yunanistan ve Ege Denizi’ni de saydı

14.08.2024 - 15:52 | Son Güncellenme:

Sık sık deprem olacak yerleri 'tahmin ettiğine' inanılan ve bazı çevrelerin deprem 'kahini' lakabını taktığı gökbilimci yeniden sahnede. Bu kez, Marmara'ya yönelik açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çekti.

Deprem şarlatanı Marmara için tarih verdi Yeniden sahnede: Yunanistan ve Ege Denizi’ni de saydı

'Gökbilimci' Frank Hoogerbeets, Ay, Güneş ve diğer gezegenlerin dünyada meydana gelen depremleri tetiklediğini ileri sürüyor. Bu bağlamda sık sık televizyon programlarına çıkarak yaptığı 'hesaplamaları' aktaran Hoogerbeets, Youtube kanalı üzerinden deprem beklediği yerleri de sık sık paylaşıyor.

Haberin Devamı

TAHMİNLERİ EN AKTİF FAYLARI HEDEF ALIYOR

Deprem şarlatanı Marmara için tarih verdi Yeniden sahnede: Yunanistan ve Ege Denizi’ni de saydı

Hoogerbeets'in deprem beklediği yerler ise genellikle dünyanın zaten hali hazırda en aktif fayları olmasıyla gözden kaçmıyor. Hatta bazen bu faylarda olmasını beklediği depremler bile tutmuyor.
Öyle ki gezegen geometrisindeki hassas kümelenmenin yeryüzünde çok büyük bir sismik aktiviteye yol açacağını savunan Hoogerbeets, mega deprem için Kamçatka Yarımadası ve Kuril Adaları'nda sık sık deprem beklediğini öne sürüyor.
Sosyal medyada birçok kullanıcı sözde deprem uzmanının nasıl böyle tahminlerde bulunduğuna anlam dahi veremezken Hoogerbeets, özel bir yazılım geliştirdiğini ve araştırmalarını bu yazılım üzerinden yaptığını savunuyor.

BİLİM İNSANLARI 'ŞARLATAN' DİYOR

Kendisini 'araştırmacı' ve 'gezegen geometrisi uzmanı' diye nitelendiren Hoogerbeets, bazı çevrelerce 'deprem uzmanı' veya 'deprem kahini' olarak nitelendiriliyor. Birçok kişi korku ve büyük endişe içinde başına gelecekleri kestirmeye çalışırken, Hoogerberts gibi sözde deprem uzmanlarının yaptığı uyarılar ise özellikle depremden etkilenmiş veya sevdikleri deprem bölgesinde olan kişileri büyük bir endişeye sürüklüyor. Bilim insanları ise, Hoogerbeets'in sözde açıklamalarını 'şarlatanlık olarak' değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Hoogerbeets, 6 Şubat 2023 yılındaki depremden üç gün önce 'Er ya da geç bu bölgelerde 7.5 büyüklüğünde deprem olacak' şeklinde tweet atarak şans eseri haklı çıkmıştı. Yanı sıra 18 Nisan 2024 tarihinde Tokat'ta gerçekleşen depremi tahmin etme konusunda da şansı yaver gitmişti.

ŞARLATAN TEKRAR SAHNEDE: TARİH VERDİ

Deprem şarlatanı Marmara için tarih verdi Yeniden sahnede: Yunanistan ve Ege Denizi’ni de saydı

Hoogerbeets yeni 'tahminine' ilişkin yaptığı paylaşımla yeniden dikkatleri üzerine çekmeye başardı.
X hesabında yayınladığı gönderide şu sözleri kullandı:

"18-19 Ağustos'a yaklaşırken olası büyük bir depreme karşı tetikte olmak önemli.Son dalgalanmalara göre Girit, Yunanistan, Oniki Adalar, Ege Denizi ve Marmara ekstra alarmda."