Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin diyabetle mücadele ettiğini biliyor musunuz? Diyabet yaşam kalitesini etkileyen en önemli sağlık problemlerinden biri iken yeterli ve dengeli beslenmek ise kan şekerini düzenleyen en önemli faktörler arasında.

Diyabet, pankreastan salınan insülin hormonunun etkinliğinin azalması sonucu, kandaki şeker miktarının yükselmesi ile seyreden bir hastalık. Temel olarak iki başlık altında incelenir. Tip 1 diyabette vücut çok az veya hiç insülin üretemezken, Tip 2 diyabette ise vücut insülin salgılar fakat yeterli miktarda kullanamaz. Günümüzde çok sık duyduğumuz prediyabet ise Tip 2 diyabete adaylık durumu olarak tanımlanabilir.

Haberin Devamı

Tip 3 diyabette üç adım

Beslenme ve egzersiz bir bütün

Beslenme ve egzersiz ikilisini diyabet üzerinde bir koruyucu kalkan olarak düşünmek mümkün. JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, prediyabet hastalarının yaşam tarzlarında, diyetlerinde ve fiziksel aktivitelerinde küçük değişiklikler yapmanın Tip 2 diyabet geliştirme riskini neredeyse yarı yarıya azaltabileceğini gösteriyor. Çalışmada, kilo verme ve iki yıl içinde artan fiziksel aktivite gibi küçük yaşam tarzı değişikliklerinin Tip 2 diyabet geliştirme riskini yüzde 40-47 oranında azalttığı bulunmuş. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayımlanan bir araştırma ise sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin, yüksek genetik riske sahip bireylerde bile Tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini gösteriyor.

Tip 3 diyabeti duydunuz mu?

Dünya genelindeki 55 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğunu biliyor muydunuz?

Alzheimer hastalığı ile Tip 2 diyabet arasındaki ilişki günümüzde tartışılmaya devam ediyor. Kötü kontrol edilen, düzensiz kan şekerinin Alzheimer geliştirme riskini artırabileceğine dair birçok araştırma var. Öyle ki bu ilişkiye göre bazı araştırmacılar Alzheimer’ı ‘Beyin diyabeti’ veya ‘Tip 3 diyabet (T3D)’ olarak adlandırıyor.

Tip 3 diyabet, diğer diyabet türlerinden farklı olarak yeni bir metabolik rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Bu sağlık bulmacasının merkezinde ise hiperinsülinemi yani yüksek insülin seviyeleri ve insülin direnci var. Bu terim henüz sağlık otoritesinde tüm hekim ve uzmanlar tarafından kullanılmasa da, birçok akademik araştırmada yerini almaya çoktan başladı.

Haberin Devamı

Bu durumu bir döngü olarak düşünebilirsiniz. Amerikan Diyabet Derneği’ne (ADA) göre, ileri yaşın yanı sıra diyabet veya prediyabet sahibi olmak Alzheimer hastalığı için ikinci en büyük risk faktörü. Araştırmalar, diyabetli bireylerde Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin diyabetli olmayan kişilere göre yüzde 65 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Tip 3 diyabetten korunmanın yolları da sağlıklı beslenme alışkanlıklarından geçiyor.

Beş beslenme önerisi:

- Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmemeye özen gösterin; yanına süt, yoğurt, peynir veya badem, fındık, ceviz gibi protein kaynağı olan besinler eklemek, kan şekerini kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

- Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışın. Tam tahılların tüketimine özen gösterin.

Haberin Devamı

- Baklagiller haftanın en az 2-3 günü sofranızdaki yerini alsın.

- Haftada en az iki kez balık tüketmeye özen gösterin.

- Yoğurt, kefir ve pancar gibi probiyotik besinleri beslenmenize ekleyin, ikinci beynimiz bağırsakları besleyin.