EğitimAtomun Yapısı Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Atomun Yapısı Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

07.06.2021 - 01:36 | Son Güncellenme:

İlkokuldan beri öğrencilere maddenin en küçük yapı taşı öğretilmektedir. Maddeyi öğretme amaçları aslında bütün hayatın atomlardan oluştuğunu anlatmaktır. Atom konusu oldukça derin bir konudur. Atom nedir? Atomun özellikleri nelerdir? Atom neden oluşmaktadır? Atom numarası nasıl verilmektedir? Sizler için atom hakkında merak edilen soruların cevaplarını derledik.

Atomun Yapısı Ve Özellikleri Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

Atom proton, nötron ve elektronlardan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 Atom Nedir? 

 İnsanlara ilkokuldan beri atomun yapısı ve özellikleri öğretilmeye çalışılmaktadır. Atom yüzyıllardır maddenin en küçük yapı taşı olarak bilinmektedir. Atomdan daha küçük parçacıklar ortaya çıkmıştır ve bunlara atom altı parçacıklar denmiştir. Atomdan daha küçük yapıların bulunması atomu maddelerin özü konumuna getirmiştir. Atom oldukça küçük bir yapı olduğu için gözle görülmesi mümkün değildir. Atom adını Yunancada bölünemez anlamına gelen atomostan türetilerek bulunmuştur.

 Atomun Özellikleri

 Atom gözle görülemeyecek kadar küçük bir yapı taşıdır. Atomların birleşmesi ile hayattaki her şey varolabilmektedir. Atomlar elementleri meydana getirmektedir. Elementler hava, su ve ateş gibi hayattaki her şeyi oluşturmaktadır. Atomlar çekirdek ve elektron bulutların oluşmaktadır. Atom ve elektron bulutunun boyutu 100 milyonda 1 santimetreyi geçmemektedir.

Haberin Devamı

 Atomaltı Parçacıklar

 Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte en küçük yapının atom olmadığı atomu meydana getiren yapıların olduğu bulunmuştur. Atomun yapısında proton nötron ve elektron bulunmaktadır. Proton ve nötronlar atomun çekirdeğini oluşturmaktadır. Atomun çekirdeğinin etrafında elektronlar bulunmaktadır. Atom yapı olarak ikiye ayrılır. Çekirdek ve elektron bulutu. Çekirdeği proton ve nötronlar oluştururken elektron bulutunu elektronlar oluşturmaktadır. Bütün elementlerde proton nötron ve elektron bulunmaktadır tek istisna hidrojen elementidir. Hidrojen elementinde nötron bulunmamaktadır.

 Atom Numarası ve Kütle Numarası

 Atom numarası ve kütle numarası periyodik cetvelde elementlerin yanında verilen sayıları anlatmaktadır. Elementin üst köşesinde yazan atom numarasını simgelemektedir. Atom numarası oldukça önemlidir. Atom numarasının bilinmesi atom hakkında bilgi sahibi olunmasına neden olmaktadır.

 Atom numarası elementin sahip olduğu proton sayısını ifade etmektedir. Atom kütlesi elementin altında yazan sayıdır. Atom kütlesi proton ve nötron sayılarının toplamında elde edilmektedir. Atom numarası bilinen bir elementin hangi element olduğu bilinmektedir. Atom numaraları aynı olan elementler olmasa da kütle numarası aynı olan elementler bulunmaktadır.

KEŞFETYENİ
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı

Cadde | 27.04.2025 - 07:55

Yarışma bittikten sonra aşkını ilan eden Semihcan, Sancakay Ilım ile ne zaman sevgili olduklarını açıkladı.