12.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
MEHMET KURT İzmir DHA
İzmir’deki BMB Su Arıtma Teknoloji CEO’su Makine Mühendisi Bora Akgerman, damacana içme sularına yönelik sağlık endişesi bulunduğunu, ayrıca “İçtiğim su acaba kaynak suyu mu?” sorularının sorulduğunu belirterek, bunun 100 adedi 25 TL civarında satılan pH kağıdı ile anlaşıldığını söyledi. ABD, Fransa ve İtalya’da yaşayan, temiz içme suyu pazarında uzun yıllar çalıştıktan sonra İzmir’de yabancı ortaklarla su arıtma firması kuran Akgerman, içtiği suyla ilgili kaygısı olanlara yol gösterdi.
Amaç, maliyeti düşürmek
Bora Akgerman, kaynaktaki suyun taleplere yetişmemesi, maliyeti düşürmek gibi düşüncelerle kuyu suyu takviyesi yapıldığınısöyledi ve “Kuyu suyu ters ozmoz ile arıtılıp kaliteli su elde edilebilir. Ters ozmos aynı zamanda kireç ve binlerce farklı kimyasalı da arıtabilir. Karbondioksit ters ozmos filtrelerin içinden rahatlıkla geçip arıtılmış su ile karışabiliyor. Bu sağlık açısından sakıncalı bir durum değil. Ancak karbondioksit ile su karıştığı zaman karbonik aside dönüşür. Karbonik asit sayesinde suyun pH seviyesi 7’nin altına düşer (5.5-6.5 pH arası) ve hafif asidik su elde edilmiş olur. Yani ters ozmos ile arıtılmış su, suya imzasını bırakı” dedi.
pH değeri 7’nin altına düşmemeli
Akgerman, ayrıca şunları söyledi: “Eğer herhangi damacana veya pet şişe içinden çıkan suyun pH seviyesi 7’nin altında ise, bu doğal kaynak suyu olmadığının kesin belirtisidir. Ambalajda ‘doğal kaynak suyu’ yazıyor. Etiketinde ‘7,8 pH’ yazıyor ama suyu test etiğinizde pH seviyesi 6.2 seviyesinde çıkıyorsa, aldatıldınız demektir. Ben bu testi yüzlerce defa yaptım. pH kağıdı ile suyu hemen test etmeye başlayın. pH değeri 7’nin altındaysa, içtiğiniz su, kuyu suyudur.”