18.02.2025 - 16:18 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yunan basını, Yunanistan'ın geliştirdiği prototip aşamasındaki Archytas II İHA'sına yer verirken "Türkiye'nin Bayraktar İHA'larına Yunanistan'ın yanıtı" dedi. Haberlerde kullanılan görselde Yunan İHA'sı Bayraktar İHA'sını hedef aldı.
'SADECE 3 YIL İÇİNDE'
Greek City Times tasarım aşamasındaki İHA'nın kanat genişliğinin 6 metre, uzunluğunun ise 4 metre olduğunu belirtirken ağırlığının 30 kg olduğunu belirtirken, prototip için "sadece üç yıl içinde uçuş yapabilecek" denildi.
'SEMBOLİK ANLAMI VAR'
Realnews'in yer verdiği şirket görselinde Yunan İHA tasarımının Bayraktar TB2 İHA'yı hedefine yerleştirdiği görüldü. Yunan İHA'sı haberine yer veren Directus adlı Yunan savunma sitesi "Kağıttan tasarımı gösteren grafikte, ARCHYTAS II'nin bir Türk Bayraktar'ını hedef aldığı görüldüğü" belirtirken, "Bu detay sembolik bir anlam taşıyor" ifadelerine yer verdi.
'ENDİŞE VERİCİ' DEMİŞLERDİ
Yunanistan’da savunma konularına ağırlık veren haber siteleri, geçen Kasım ayında Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu gemisinden gerçekleştirdiği ilk kalkış ve iniş testini "endişe verici bir gelişme" olarak değerlendirmişti.
Sigmalive haber sitesi, testin en dikkat çeken özelliğinin, iniş için herhangi bir destek ekipmanı kullanılmaması olduğunu kaydederken "Bu da Bayraktar TB3’ün teknolojik üstünlüğünü gözler önüne seriyor. Türkiye, Bayraktar TB3’ün başarısıyla dünya çapında bir ilke imza attı" ifadesine yer vermişti.
MİÇOTAKİS'İN İTİRAFI
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'ye Meteor füzesi satışını engellemeye çalıştıklarını kabul etti. Yunan “Kathimerini” gazetesine konuşan Miçotakis, Türkiye’ye karşı savunma sanayilerini geliştirme girişimlerine başladıklarını da kaydetti.
Söz konusu satışı engellemek amacıyla Fransa yönetimine baskı yapan, son olarak geçen hafta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşen Miçotakis’in, ret cevabı aldığı konuşulmuştu.
DENİZDE DE REKABET
Öte yandan Kathimerini gazetesi hafta başında "Ege'de de insansız deniz araçları görecek miyiz?" başlıklı haberinde Ukrayna'nın insansız deniz araçlarına ve Türkiye'nin gelişimine yer verdi. Türkiye'nin ULAQ ve Albatros-S modellerine yer veren gazete, "Türk savunma sanayii kendi USV modellerini kayda değer bir hızla geliştiriyor. Yunanistan'da ise süreç hala erken aşamada ve ilerleme sınırlı" yorumunu yaptı.