17.02.2025 - 11:13 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yunan Kathimerini gazetesi Rusya ve Ukrayna arasındaki insansız su üstü araçları (USV) saldırılarına dikkat çekerken "Yunanistanlı yetkililer bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor çünkü Ege Denizi, bir kriz durumunda USV kullanımına elverişli bir bölge. Bilindiği üzere, Türk savunma sanayii kendi USV modellerini kayda değer bir hızla geliştiriyor. Yunanistan'da yerli yeteneklerin ve karşı önlemlerin geliştirilmesi için yoğun çaba sarf edilse de, süreç hala erken aşamada ve farklı taraflardan sunulan önerilere rağmen ilerleme sınırlı" ifadelerine yer verdi.
'TSK AKTİF OLARAK TEST EDİYOR'
Kathiberini "Bu yeni durum, hava savaşlarındaki yaklaşımla bazı benzerlikler taşıyor: Ucuz ve ölümcül insansız silah sistemlerinden oluşan bir sürü, yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar değerindeki son derece pahalı bir gemiyi batırabilir" derken "Türk Silahlı Kuvvetleri ve insansız deniz araçları" başlığı açtı ve "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), uygulamalarını güncelleyerek, potansiyel tehditlere karşı koymak ya da düşman USV saldırılarını bertaraf etmek için sürü sistemleri oluşturmayı aktif olarak test ediyor."
'RUSYA TÜRKİYE'YE TAKİP EDİYOR'
Haberde Ukrayna'nın da bu alandaki gelişimine dikkat çekilerek "Bazı analizlere göre, Rusya şu anda Türkiye'nin izlediği yolu takip ederek kendi USV sistemlerini geliştirmeye çalışıyor" yorumu da yapıldı.
'TÜRKİYE HER ALANDA SİSTEM GELİŞTİRİYOR'
"Türkiye savunma hatlarını aşırı yükleme (saturation) stratejisini benimseyerek, hem adalardaki kara savunmasını hem de yüzey birimlerini hedef alacak sistemler geliştiriyor." ifadelerini kullanan gazete Türkiye'nin sistemleriyle ilgili şu notları düştü.
400 KM MENZİLLİ ULAQ
"Türkiye'nin en eski USV modeli, 2021'de geliştirilen ULAQ. Yerli savunma sanayi tarafından üretilen bu modelin, altı farklı versiyonunun piyasaya sürülmesi planlanıyor. ULAQ, 400 kilometre menzile ve 11 metre uzunluğa sahip ve çeşitli füze sistemleriyle silahlandırılabiliyor" notu düşen Kathimerini ekledi:
"Türkiye ayrıca Albatros-S modelini geliştirdi. Bu model, sürü saldırıları gerçekleştirmek üzere tasarlanmış ve İstanbul Boğazı’nda test edilmiştir. MİR modeli ise denizaltılarla işbirliği yapabilen hibrit bir USV olarak geliştirildi."
'TÜRKİYE YUNANİSTAN'A GÖRE ÇOK DAHA İLERİ SEVİYEDE'
"Ege'de USV kullanımına yönelik gelişmelerin takip edilmesi, Yunanistan için stratejik bir gereklilik olarak görülüyor. Ancak şu an için Türkiye, bu alanda Yunanistan'a kıyasla çok daha ileri seviyede. Türk savunma sanayii, insansız deniz sistemlerini geliştirme konusunda hızla ilerlerken, Yunanistan ise yerli sistemler ve karşı önlemler geliştirme sürecinin henüz başlangıç aşamasında bulunuyor."