DünyaSavaşı bitirecek plan! İşgal sil baştan: 594 Rus askeri rehin, 1295 km kontrol altında

Savaşı bitirecek plan! İşgal sil baştan: 594 Rus askeri rehin, 1295 km kontrol altında

28.08.2024 - 10:46 | Son Güncellenme:

Kiev, Kursk bölgesine başlattığı sürpriz saldırı sırasında 594 Rus askerini esir aldı, bölgede 1294 kilometrekarelik alanı kontrolünü sağladı ve 100 yerleşim yerini de ele geçirdi. Zelenskiy 'savaşı bitirecek' planı duyurdu. Ukrayna, Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü kaydetti.

Takvim yaprakları 6 Ağustos 2024'ü gösterirken; Ukrayna, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına düzenlenen en önemli sınır ötesi saldırıyı başlattı.

Haberin Devamı

594 RUS ASKERİ REHİN, 1295 KM ALAN KONTROL ALTINDA

Savaşı bitirecek plan İşgal sil baştan: 594 Rus askeri rehin, 1295 km kontrol altında

Ukraynalı askeri yetkililere göre, Kiev, Kursk bölgesindeki üç haftalık sürpriz saldırı sırasında 594 Rus askerini savaş esiri olarak aldı ve Kursk bölgesinde 1294 kilometrekarelik alanı kontrol altına alarak 100 yerleşim yerini ele geçirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi, Moskova'nın sınır bölgesine 30 bin askeri yeniden konuşlandırdığını, karşı saldırıya ve Ukrayna güçlerini kuşatmaya çalıştığını fakat bu girişimlerin püskürtüldüğünü söyledi. Syrskyi, Kursk saldırısının amaçlarından birinin Rus muharebe birliklerini Ukrayna'nın doğusundan uzaklaştırmak olduğunu belirtti.

Savaşın son aylarında Rus güçleri ilerlemeyi sürdürüyordu. Şu anda kilit noktada bir ulaşım merkezi olan Pokrovsk'tan yaklaşık 11 km uzaktalar ve Kurakhove şehrine baskı yapıyorlar.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Salı günü düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Donetsk bölgesindeki ileri mevzilerini güçlendirme kararları alındığını söyledi.  Kursk saldırısını 'savunma amaçlı' olarak nitelendirdi. Rusya'nın daha fazla Ukrayna toprağı ele geçirmesini önlemek için düzenlendiğini ve Rus topraklarını ilhak etme planlarının olmadığını kaydetti.

UKRAYNA: RUS SU-25 DÜŞÜRÜLDÜ

Savaşı bitirecek plan İşgal sil baştan: 594 Rus askeri rehin, 1295 km kontrol altında

Ukrayna Savunma Bakanlığı yaptığı yeni bir açıklamada, 28. Mekanize Tugayı'na bağlı birliklerin Kramatorsk yönünde uçan Rus ordusuna bağlı Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü açıklayarak bununla ilgili bir video yayınladı. Videoda Rus ordusuna bağlı olduğu öne sürülen iki adet Su-25 tipi uçağa yerden yapılan atışlar ve ardından uçaklardan birinin düştüğü görülüyor.

Zelenskiy'nin yorumları, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına 'büyük' bir saldırı gerçekleştirip, bir gün sonra füzeler ve drone'larla Ukrayna'ya daha fazla ölümcül saldırı başlatmasının ardından geldi. Zira Rusya, Ukrayna'ya yönelik en büyük hava saldırılarından birini gerçekleştiriyor.

PATLAMA SESLERİ YÜKSELDİ

Savaşı bitirecek plan İşgal sil baştan: 594 Rus askeri rehin, 1295 km kontrol altında

Rusya Ukrayna'nın yarısını havadan hedef aldı. Başkent Kiev, Sumi ve Kimelnitski’de patlama sesleri yükseldi. Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısını da hedefleyen saldırıları, savaşın başlangıcından beri Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği en büyük hava saldırılarından biri olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Ukrayna Hava Kuvvetleri, tüm ülkenin balistik silah saldırısı tehdidi altında olduğunu açıkladı. Saldırılarda silahlı insansız hava araçları (SİHA) da kullanılıyor.

Rusya; Kiev, Lviv, Harkov ve Odessa bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna genelindeki elektrik santrallerini ve enerji altyapısını vurmak amacıyla uzun menzilli hava ve deniz tabanlı hassas silahların kullanıldığı belirtildi.
Patlamaların bildirildiği şehirler arasında Sumi, Hmelnitsk, Mıkolayiv ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin doğduğu Krıvıy Rih var.

ABD Başkanı Joe Biden saldırıları 'şoke edici ve kabul edilemez' olarak nitelendirerek Washington'ın Ukrayna'nın enerji şebekesini desteklemeye devam edeceğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, "Rusya'nın sivil altyapıya yönelik korkakça füze ve İHA saldırılarını kınıyoruz" dedi.

KONTROLÜ YENİDEN SAĞLAMA GİRİŞİMİ

Savaşı bitirecek plan İşgal sil baştan: 594 Rus askeri rehin, 1295 km kontrol altında

Saldırılar, Ukrayna'nın son günlerde Rusya'nın Kursk bölgesinde toprak kazanmasının ardından Moskova'nın kontrolü yeniden sağlama girişimi olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Saldırılar yanı sıra, Pazartesi öğleden sonra ve akşam saatlerinde elektrik kesintilerine ve su sıkıntısına yol açtı.
İlkbaharda gerçekleşen bir dizi saldırının kritik altyapıya zarar vermesinin ardından Rusya'nın enerji şebekesine yeniden saldırması, kış yaklaşırken Ukrayna için endişe verici olarak kaydediliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Pazartesi günü enerji tesislerini hedef aldıklarını doğruladı ve enerji altyapısının Ukrayna'nın 'askeri üretim kompleksine' yardım etmek için kullanıldığını ileri sürdü.

Pazartesi günkü saldırıların ardından Zelenskiy, müttefiklerinin Ukrayna'yı korumak için daha fazla şey yapması yönünde geçmişteki açıklamalarına benzer bir çağrı yaptı ve Avrupalı komşularının gelecekte Kiev'e drone ve füzeleri düşürmede yardımcı olabileceğini söyledi. 

Yaptığı video konuşmasında, "Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde, Avrupalı komşularımızın Hava Kuvvetleri F-16'larımızla ve hava savunmamızla birlikte çalışırsa hayatları korumak için çok daha fazlasını yapabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

SAVAŞI BİTİRECEK PLAN

Savaşı bitirecek plan İşgal sil baştan: 594 Rus askeri rehin, 1295 km kontrol altında

Zelenskiy ayrıca, ülkesinin Cumartesi günü kutlayacağı Bağımsızlık Günü öncesi düzenlediği basın toplantısında, Rusya'yla savaşı sonlandırmaya yönelik planlarını ABD’ye sunmaya hazır olduklarını duyurdu. Gelecek ay sunacağı planı 'zafer planı' olarak tanımlayan Zelenskiy, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik operasyonun, 'planın bir parçası olduğunu' dile getirdi.

BIDEN'A BAĞLI

Ukrayna lideri planın başarısının 'Biden'a bağlı olduğunu' ve ABD'nin 'bu planda yer alanları Ukrayna'ya verip vermemesinin' belirleyici olacağını kaydetti. Zelenskiy, planı ABD Başkanlık seçiminde yarışacak adaylar Kamala Harris ve Donald Trump'la da paylaşacağını söyledi. Planın diplomasi ve ekonomi başlıklarında çeşitli aşamaları olduğu da kaydedildi.

Salı günü, Rus Telegram kanallarında, Ukrayna'nın Salı sabahı Belgorod bölgesinde sınır boyunca çeşitli noktalarda Rusya'ya yönelik daha fazla saldırı girişiminde bulunduğuna dair doğrulanmamış haberler vardı. Haberlerin hemen doğrulanması mümkün olmadı.

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, Telegram'da sınırdaki durumun 'zor ama kontrol altında' olduğunu ve 'düşmanın Belgorod bölgesi sınırını aşmaya çalıştığına dair bilgiler' olduğunu belirtti.  Haberler hakkında detaya girmeden, Rus ordusunun 'planlı bir çalışma' yürüttüğünü ve insanların yalnızca resmi kaynaklara güvenmeleri gerektiğini söyledi.