DünyaRusya kendi konvoyunu havaya uçurdu! Savaşta son fiyasko, 60 km derinde siper kazıyorlar

Rusya kendi konvoyunu havaya uçurdu! Savaşta son fiyasko, 60 km derinde siper kazıyorlar

16.08.2024 - 10:29 | Son Güncellenme:

Kremlin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'ya düzenlenen en büyük yabancı askeri saldırıyı küçümsemeye çalışırken cepheden birbiri ardına yeni fiyasko haberleri geliyor. Yayınlanan uydu görüntüleri, Rusya'da inşa edilen bir dizi savunma siperini gözler önüne serdi. Dramatik görüntüler ise, bir Rus helikopterinin kendi konvoylarını havaya uçurduğu anı ortaya koydu.

Rusya kendi konvoyunu havaya uçurdu Savaşta son fiyasko, 60 km derinde siper kazıyorlar

6 Ağustos 2024'te, Ukrayna, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına düzenlenen en önemli sınır ötesi saldırıda, iki düzineden fazla kasaba ve köyü ele geçirerek, Rusya sınır bölgesi Kursk'a bir saldırı başlattı.

Haberin Devamı

13 Ağustos'a gelindiğinde, AFP haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, Ukrayna'nın Sumi şehrinde, Rus askeri üniformalı ve gözleri bağlı adamları taşıyan bir Ukrayna askeri aracının, Rusya sınırından hareket ettiği görüldü.
Rus yetkililer, Ukrayna güçlerinin bölgede sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından Kursk'taki durumu kontrol altına almak için çabalıyor. Saldırı Rus topraklarının bir kısmının Kiev'in kontrolüne geçmesine yol açtı.

Rusya, geçtiğimiz Salı günü bölgeyi geri almak için füzeler, insansız hava araçları ve hava saldırılarına başvurdu ve üst düzey bir komutan, sınır bölgelerinden yerel halkın tahliyesi devam ettiği halde Kiev'in ilerlemesinin sona erdiğini öne sürdü.

Rusya kendi konvoyunu havaya uçurdu Savaşta son fiyasko, 60 km derinde siper kazıyorlar

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN BERİ EN BÜYÜĞÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'ya yapılan en büyük yabancı asker saldırısının önemini küçümsemeye istekliydi.

Haberin Devamı

Pazartesi günü savunma yetkilileriyle televizyonda yapılan bir toplantıda, Kursk bölgesinin geçici başkanı Aleksey Smirnov, Putin'e bölgedeki 28 yerleşimin Ukrayna kontrolü altında olduğunu ve Kiev birliklerinin 40 km'lik sınır boyunca Rusya'nın 12 km içine kadar girdiğini söyledi. 

Putin, sözünü keserek bu tür konuları orduya bırakmasını söyleyerek, "Bize sosyoekonomik durumdan ve insanlara yardım etmekten bahsedebilirsiniz" dedi. Smirnov, 120 bin kişinin evlerinden tahliye edildiğini ve 60 bin kişinin daha yardım beklediğini aktardı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA KOYDU

Rusya kendi konvoyunu havaya uçurdu Savaşta son fiyasko, 60 km derinde siper kazıyorlar

Sürpriz saldırının ardından, Rusya, Ukrayna'nın sınırın diğer tarafındaki bir başka bölge olan Belgorod'u bombaladığını duyurdu. Belgorod Valisi, Ukrayna'nın bombardımanının durumu 'son derece zor ve gergin' hale getirdiğini söyleyerek olağanüstü hal ilan etti. 

Vyacheslav Gladkov, Telegram'da yayınladığı bir mesajda Ukrayna'nın günlük saldırılarının evleri yıktığını ve sivilleri yaraladığını ve öldürdüğünü söyledi.

12 Ağustos 2024'te çekilen ve 14 Ağustos 2024'te Maxar Technologies tarafından yayınlanan uydu görüntüleri ise, güneybatı Rusya'daki Lgov'un güneydoğusunda inşa edilen bir dizi savunma siperini gözler önüne serdi. 17 bin 500 nüfuslu Lgov kenti, Ukrayna sınırına kuş uçuşu yaklaşık 60 kilometre mesafede.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, birliklerinin Çarşamba gününden beri Kursk içerisinde 1-2 km daha ilerlediğini ve ayrıca 100 Rus askerini esir aldıklarını kaydetti. Ancak Rusya, Kiev’in ilerlemesini durdurmayı başardığını ileri sürüyor.

'ASKERİ KOMUTANLIK OFİSİ KURULDU'

Ukrayna'nın Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi ise, Rusya'nın Ukrayna tarafından kontrol edilen bazı bölgelerinde 'bir askeri komutanlık ofisi' kurulduğunu söylüyor.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda, Cumhurbaşkan Zelenskiy'nin başkanlığında düzenlenen bir toplantıda şunları söylerken görülüyor: 

"Kanun ve düzeni sağlamak ve halkın acil ihtiyaçlarını karşılamak için, (Ukrayna tarafından) kontrol edilen topraklarda bir askeri komutanlık ofisi oluşturuldu. Yönetimine Tümgeneral Moskalyov atandı."

Syrskyi ayrıca Ukrayna birliklerinin 82 yerleşim yeri de dahil olmak üzere 1.150 kilometrekarelik bir alanı kontrol ettiğini aktarıyor. Zelenskiy'ye "Durum genel olarak kontrol altında" dedi.

Haberin Devamı

BİR DİZİ FİYASKONUN SONUNCUSU

Rusya kendi konvoyunu havaya uçurdu Savaşta son fiyasko, 60 km derinde siper kazıyorlar

Rus kuvvetleri, geçtiğimiz hafta Kiev'in beklenmedik işgalinin ardından Ukrayna'nın Rusya'ya doğru ilerleyişini durdurmak için çabalarken, ortaya çıkan yeni görüntülerde, bir Rus Ka-52M helikopterinin iki nakliye aracına füzeler ateşlediği anlar dikkat çekiyor.

Füzelerin ateşlenmesiyle, konvoydan geriye alevler ve siyah dumanlar kalıyor. İngiliz basınına göre, Ukrayna birlikleri ilerlemeyi sürdürürken hasarlı kamyonlarla karşılaştılar ve konvoyu topyekun ortadan kaldırmak için drone'larla saldırı düzenlediler.

Gündüz çekilen fotoğraflar, iki tarla arasındaki bir yolda yanan enkazları gösteriyor. Rusların bu hatası, bir dizi dost ateşi fiyaskosundan yalnızca sonuncusuydu.

Yazarlar