08.06.2024 - 10:42 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Derleyen: Ayşe Kısakürek Korkunç fotoğraflar, Ukraynalı bir savaş esirinin Rus güçlerinin kamplarından birinde mahsur kaldıktan sonra son derece zayıf ve kırılgan kaldığını gösterdi. Bir deri bir kemik kalmış Gorilyk Roman Vasilyevich'in, Rus subaylarının elinde iki yıl süren vahşetin ardından yürek parçalayıcı bir halde ülkesine döndüğü bildirildi.
Vasilyevich'e yapılan şok edici muamele, Rusya'nın Cenevre Sözleşmelerini ihlal ettiğini kaydeden eleştirmenler tarafından kınandı. Ukrayna, küresel yetkililere, Rusya'nın kanlı savaşta 'insanların ve ailelerinin acılarını silah olarak kullanmasına' izin vermemeye çağrısında bulundu.
Vasilyevich yakalanmadan önce Ulusal Muhafızdı ve 31 Mayıs'ta takas edilen 74 mahkumdan biriydi. Ukrayna'ya döndükten sonra, savaş sırasında Rus güçlerinin acımasızlığını kanıtlamak için yetersiz beslenen adamın fotoğrafları çekildi.
Fotoğraflarda iki yol boyunca süren korkunç muameleden sonra omurgasının ve göğüs kafesinin açıkça görülebildiği dikkat çekiyor. Fotoğraflar 'Hochu zhyt' adlı devlet projesi kapsamında paylaşıldı. Bu çerçevede, Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi ve Ukrayna Savunma Bakanlığı ile birlikte çalışıyorlar. Savaş esiri kamplarını 'Rus zindanları' olarak tanımladılar.
Vasilyevich'in fotoğraflarının yanında bir de açıklama yayınlandı:
"Bu korkunç fotoğraflar Ukraynalı Gorilyk Roman Vasilyevich'i iki yıl Rus esaretinde kaldıktan sonraki halini gösteriyor. Roman ve diğer Ukraynalı savaş esirlerinin durumu, dehşeti çağrıştırıyor ve insanlık tarihinin en karanlık sayfaları olan Nazi toplama ölüm kamplarıyla ilişkilendiriliyor."
Ayrıca, savaş esirlerinin hiçbirinin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) yetkililer tarafından görülmesine izin verilmediğini de eklediler. Bu, savaş esirlerine yönelik Cenevre Sözleşmelerini doğrudan ihlal eden bir durum olarak kaydediliyor.
Açıklamada şöyle devam edildi:
“Cenevre Sözleşmeleri hükümlerine aykırı olarak gözlemcilerin savaş esirlerini görmesine izin verilmemesi Rus hükümetinin bilinçli ve amaçlı bir politikası. Bu özellikle Uluslararası Kızıl Haç'ın Rus tarafının savaş esirlerine nasıl davrandığını kaydedememesi için yapılıyor."
Cenevre Sözleşmeleri uyarınca ICRC'nin silahlı çatışmalar sırasında insani koruma ve yardım sunmasına izin verilmekte. Savaştaki ülkelerin ICRC'nin savaş esirlerini ziyaret etmesine her koşulda izin vermesi gerekiyor.