DünyaHelikoptere drone saldırısı! Mi-8 alev topuna döndü, savaştaki fiyasko ses getirdi

Helikoptere drone saldırısı! Mi-8 alev topuna döndü, savaştaki fiyasko ses getirdi

03.08.2024 - 13:09 | Son Güncellenme:

12 milyon sterlin değerindeki Rus helikopteri küçük bir Ukrayna drone'u tarafından düşürüldü. The Telegraph gazetesi saldırının ilk olma potansiyeli taşıdığını yazıyor.

Helikoptere drone saldırısı Mi-8 alev topuna döndü, savaştaki fiyasko ses getirdi

Ukrayna ve Rus kaynakları, 12 milyon sterlin (yaklaşık 508.712.202 Türk Lirası) değerindeki bir Rus helikopterinin Kremlin'in kontrolündeki toprakların derinliklerinde küçük bir Ukrayna drone'u tarafından imha edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

THE TELEGRAPH: BİR İLK

Helikoptere drone saldırısı Mi-8 alev topuna döndü, savaştaki fiyasko ses getirdi

İngiliz The Telegraph gazetesinin bildirdiği üzere, Rus işgali altındaki Donetsk şehrine yakın Mi-8 helikopterine düzenlenen saldırı, bir Ukrayna drone'unun uçuş sırasında bir askeri helikopteri düşürdüğü ilk olma potansiyelini taşıyor.

Ukraynalı savaş gazetecisi Yury Butusov, bunun bir Ukrayna drone'u ile mürettebatının doğu Donetsk bölgesi üzerinde uçuş sırasında bir Rus helikopterini ilk kez imha ettiği olay olduğunu söyledi.

Telegram'dan yaptığı paylaşımda şöyle yazdı:

"Tüm mürettebat ortadan kaldırıldı. Mi-8'in maliyeti en az 15 milyon dolar. Bir drone kullanıldığı doğrulanırsa, bu Ukrayna'nın en yüksek ödüllerine layık tarihi bir başarı olacak."

CEPTE HATTINDAN 48 METRE

Olayın, böyle bir saldırı için benzeri görülmemiş bir mesafe olan cephe hattından yaklaşık 48 metre uzaklıkta gerçekleştiği de gelen bilgiler arasında. Patlayıcı taşıyan drone kalkış sırasında helikoptere çarparak düşmesine ve yanmasına yol açtı, tanınmış bir Rus blog yazarı sosyal medyada olayla ilgili fotoğraf ve videolar paylaştı.

Haberin Devamı

Ülkenin hava kuvvetleriyle bağlantıları olan Rus Telegram kanalı Fighter Bomber, tüm mürettebatın öldüğünü yazdı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolar, bir tarlada yanan helikopter enkazını ortaya koydu.

Saldırı, pilotun sanal gerçeklik başlığı kullanarak hedefe yönlendirdiği Ukrayna'ya ait quadcopter drone tarafından gerçekleştirildi. Ne Ukrayna ne de Rusya saldırıyı resmen kabul etmedi.

10 AY SÜRDÜ

Ukraynalı drone pilotları, insansız hava araçlarını (İHA) kullanarak Rus helikopterlerini hedef almayı ilk olarak geçtiğimiz geçen Eylül ayında denemeye başladılar.

Yeni tehdide cevap olarak, Rusya olası saldırılara karşı ekstra koruma sağlamak için helikopterleri çiftler halinde uçurmaya başladı. Bir Ukraynalı drone operatörünün Rus helikopterini başarılı şekilde vurması 10 ay sürdü.

Helikopterlerin yaklaşık 150 mil/saat hızla ve birkaç bin fit yükseklikte hareket edebilmesi göz önüne alındığında, böyle bir saldırı son derece zor olarak kabul ediliyor. Zira bu Ukrayna drone'larının büyük çoğunluğundan daha hızlı ve daha yüksek.

Drone operatörü, yalnızca birkaç kilo patlayıcı taşıyan drone'u Rus helikopterinin kanat mekanizmasına yönlendirebildi. Başka bir yerde yapılacak bir saldırı daha az felaketle sonuçlanırdı.

Haberin Devamı

Ukraynalı askeri yetkililer, Rusya topraklarındaki üç helikopteri hedef alan bir sabotaj görevi sırasında, güneybatı Rusya'da konumlanan Samara'daki askeri havaalanında bir Mi-8 helikopterinin imha edildiğini duyurdu.

Savaş alanındaki kayıpları takip eden Hollandalı açık kaynaklı istihbarat yayın organı Oryx'e göre, Rusya 2022'nin başından bu yana en az 38 Mi-8 ve altı Mi-8MTPR-1 elektronik harp helikopteri kaybetti.