DünyaRusya Ukrayna saldırısında çaresiz, AFP şok fotoğrafları dünyaya geçiyor

Rusya Ukrayna saldırısında çaresiz, AFP şok fotoğrafları dünyaya geçiyor

14.08.2024 - 10:59 | Son Güncellenme:

Kremlin 6 Ağustos'ta başlayan sürpriz saldırının önemini küçümsemeye çalışırken, Ukrayna'nın sınırın diğer tarafındaki bir başka bölgeyi bombaladığını haberi geldi. Bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Rusya Ukrayna saldırısında çaresiz, AFP şok fotoğrafları dünyaya geçiyor

Takvim yaprakları 6 Ağustos 2024'ü gösterirken; Ukrayna, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına düzenlenen en önemli sınır ötesi saldırıda, iki düzineden fazla kasaba ve köyü ele geçirerek, Rusya sınır bölgesi Kursk'a bir saldırı başlattı.

Haberin Devamı
1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

13 Ağustos'a gelindiğinde ise, AFP haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, Ukrayna'nın Sumi şehrinde, Rus askeri üniformalı ve gözleri bağlı adamları taşıyan bir Ukrayna askeri aracının, Rusya sınırından hareket ettiği görüldü. 

Rus yetkililer, Ukrayna güçlerinin bölgede sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından bir hafta sonra Kursk'taki durumu kontrol altına almak için çabalıyor. Saldırı Rus topraklarının bir kısmının Kiev'in kontrolüne geçmesine yol açtı.

KREMLİN 'KÜÇÜMSEME' ÇABASINDA

Rusya Ukrayna saldırısında çaresiz, AFP şok fotoğrafları dünyaya geçiyor

Rusya, Salı günü bölgeyi geri almak için füzeler, insansız hava araçları ve hava saldırılarına başvurdu ve üst düzey bir komutan, sınır bölgelerinden yerel halkın tahliyesi devam ettiği halde Kiev'in ilerlemesinin sona erdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Ancak Ukrayna güçleri hala çok sayıda yerleşim yerinin kontrolünü elinde tutuyordu ve bu da Kremlin'i olayların önemini küçümsemeye çalışmaya sevk etti.

Salı günü, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Kiev'in bölgenin uzun vadeli işgaline ilgi duymadığını söyledi. Heorhii Tykhyi, Kiev'de gazetecilere verdiği demeçte, 'Ukrayna halkının hayatını korumak istediklerini' kaydetti.
Rusya bölgeye takviye kuvvet gönderiyor ve Kiev Salı günü, güney Ukrayna'daki cephe hattının Zaporijya ve Herson bölgelerinden bazı birliklerin Kursk'a yeniden konuşlandırıldığını ileri sürdü.

Kiev, Rusya'ya sürpriz saldırısının nihai amacını kamuoyuna açıklamadı. Bu saldırı, uzun bir süre Rus saldırıları karşısında geri planda kaldıktan sonra moral yükseltmek veya müzakerelerde kullanılacak potansiyel bir pazarlık kozu kazanmak olarak değerlendirildi.

Bloomberg, Batılı bir istihbarat yetkilisinin Kiev'in operasyonla ilgili belirli detayları müttefikleriyle, operasyon başladıktan çok sonra paylaştığını ve dost başkentlerden Kiev'e yönelik çok az eleştiri geldiğini bildirdi. 
Ukrayna daha önce de Rus topraklarına baskınlar düzenledi, fakat bunlar kısa süreliydi ve büyük ölçüde psikolojik etki yaratmak için tasarlanmış gibi görünüyordu. 

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'ya yapılan en büyük yabancı asker saldırısının önemini küçümsemeye istekliydi.

Haberin Devamı

Pazartesi günü savunma yetkilileriyle televizyonda yapılan bir toplantıda, Kursk bölgesinin geçici başkanı Aleksey Smirnov, Putin'e bölgedeki 28 yerleşimin Ukrayna kontrolü altında olduğunu ve Kiev birliklerinin 40 km'lik sınır boyunca Rusya'nın 12 km içine kadar girdiğini söyledi. Putin, sözünü keserek bu tür konuları orduya bırakmasını söyleyerek, "Bize sosyoekonomik durumdan ve insanlara yardım etmekten bahsedebilirsiniz" dedi. Smirnov, 120 bin kişinin evlerinden tahliye edildiğini ve 60 bin kişinin daha yardım beklediğini aktardı.

İKİNCİ RUS SINIR BÖLGESİ OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ

Rusya Ukrayna saldırısında çaresiz, AFP şok fotoğrafları dünyaya geçiyor

6 Ağustos'ta düzenlene ve birçok kişiyi şaşırtan bir sürpriz saldırının ardından, Rusya, Ukrayna'nın sınırın diğer tarafındaki bir başka bölge olan Belgorod'u bombaladığını söylüyor.

Belgorod Valisi, Ukrayna'nın bombardımanının durumu 'son derece zor ve gergin' hale getirdiğini söyleyerek olağanüstü hal ilan etti. Vyacheslav Gladkov, Telegram'da yayınladığı bir mesajda Ukrayna'nın günlük saldırılarının evleri yıktığını ve sivilleri yaraladığını ve öldürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

BELGOROD NEREDE?

Belgorod, Rusya-Ukrayna sınırına yakın, batı Rusya'da bir bölge. Ukrayna birliklerinin geçtiğiniz Salı günü Rus topraklarına ani saldırı başlattığı ve şu anda düzinelerce kasabayı kontrol ettikleri Kursk'a komşu.

Rusya, sınıra yakın 'düşman eylemi' sonrasında Belgorod sakinlerini tahliye ediyor. On binlerce kişi ani saldırıdan bu yana Belgorod ve Kursk'taki evlerini terk etti. Ukrayna birliklerinin Belgorod'a girdiğine dair şu anda doğrulanmış bir rapor yok.

900 GÜNLÜK SAVAŞTA DÖNÜM NOKTALARI

Rusya Ukrayna saldırısında çaresiz, AFP şok fotoğrafları dünyaya geçiyor

Moskova, 24 Şubat sabahı dünyanın kaderini değiştiren işgal başladığında birkaç gün içinde Kiev'de bir kukla yönetimi işbaşına getirmeyi hedefliyordu. Ancak Vladimir Putin ve ekibinin planları hızla bozguna uğradı, Rus işgal birlikleri bir ay sonra Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı.

2022 yaz mevsiminin başında Rus ilerleyişini durduran Ukraynalılar, yaz sonunda Kremlin'i afallatan bir karşı taarruza imza attı. Kırım'ın hemen kuzeyindeki Herson'da karşı taarruz beklenirken Ukrayna ordusu birkaç gün içinde Harkov çevresini işgalcilerden temizledi.

Haberin Devamı

Herson ise Putin için fazlasıyla acı verici bir karar anlamına geliyordu, kapana kısılan binlerce Rus askeri için geri çekilme emri verdi ve Ruslar Herson'u kaybetti.

Ukrayna'yı destekleyen ABD'nin başını çektiği Batı Bloku, Rus işgaline karşı ilk aylarda Ukrayna'ya Javelin gibi tanksavar silahları sevk etti. Amerikan HIMARS füzelerinin cepheye taşınmasıyla savaşın seyri değişti, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna şehirlerini füze yağmuruna tutması ise Patriot ve diğer hava savunma sistemlerinin Doğu Avrupa ülkesine gönderilmesinin önünü açtı.

ABD üretimi Abrams ve Alman Leopard tankları Ukrayna'nın ikinci karşı taarruzundan önce cepheye ulaştırıldı ancak 2023 yazında Ruslar 1000 kilometrelik cephe hattında geri adım atmadı.

NATO ülkeleri tarafından F-16 jetlerinin Ukrayna'ya resmen sevk edilmesi ise, 900 gündür devam eden savaşta bir dönüm noktası anlamına geliyor. Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç, Ukrayna'ya 80'e yakın F-16 sağlama sözü verdi. Ancak jetlerin tamamının teslim edilmesi yıllar sürecek.