DünyaDoğrudan ve şok tehdit: 'İngiltere batacak gibi, hipersonik füzelerimiz yardımcı olacak'

Doğrudan ve şok tehdit: 'İngiltere batacak gibi, hipersonik füzelerimiz yardımcı olacak'

13.09.2024 - 09:26 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya uzun menzilli silahlarla Rusya topraklarına saldırı izni vermesi halinde bunun NATO ile savaş anlamına geleceğini söyledi. İngiltere savaş uçaklarına acil kalkış emri verilirken, Putin'in sırdaşı adayı hipersonik füzelerle batırmaktan söz eti.

Doğrudan ve şok tehdit: İngiltere batacak gibi, hipersonik füzelerimiz yardımcı olacak

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale giriştiği savaşta 32'inci aya girilirken, Batı Bloku çok kritik bir karar aşamasında. İran'ın Rusya'ya Ukrayna'da kullanması için füzeler sağladığını dünyaya ilan eden ABD ve Batılı müttefikleri Kiev yönetiminin aylardır talep ettiği izni yakında verebilir.

Haberin Devamı

Ukrayna, Batılı ülkelerin kendisine sağladığı uzun menzilli füzeleri Rusya topraklarındaki saldırılarda kullanmak istiyor.

ABD’nin başını çektiği Batı bloğu, Kiev’in bu yöndeki talebine olumlu yanıt sinyali veriyor. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, son olarak Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’nin talebinin hızlı bir şekilde karara bağlanacağı sözünü verdi.

Bu açıklama sonrası konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın uzun menzilli silahlarla ülkesinin topraklarına saldırması durumunda NATO ile savaş haline geçecekleri uyarısını yaptı.

Söz konusu silahların Rusya topraklarını hedef almasının savaşın 'seyrini değiştireceğini' tehdidinde bulunan Rusya lideri, "NATO ülkeleri, ABD, Avrupa Birliği ülkeleri bu durumda Rusya ile savaş halinde demektir. Karşı karşıya olacağımız tehdide uygun bir karar alırız" dedi.

Haberin Devamı

'BİRLEŞİK KRALLİK BİRKAÇ YIL İÇİNDE BATACAK GİBİ!'

Putin'in sırdaşı ve eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ise, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'ye doğrudan yanıt verdiği sosyal medya mesajında hipersonik füzelerle Birleşik Krallık'ı batırmaktan söz etti.

Doğrudan ve şok tehdit: İngiltere batacak gibi, hipersonik füzelerimiz yardımcı olacak

Çarşamba günü Kiev'i ziyaret eden Bakan Lammy, Ukrayna'ya uzun süreli yardım sunacaklarını belirtip gerekirse 100 yıl destek sözü verdi.

Ukrayna'daki işgalin başından bu yana Moskova'dan en şahin çıkışları yapan isim olan ve halihazırda Rusya Savunma Konseyi Başkan Yardımcısı unvanını taşıyan Dmitry Medvedev ise, X hesabından David Lammy'nin yalan söylediğini savunup Ukrayna'nın 100 yılın çeyreği kadar bile ayakta kalamayacağını iddia etti. Devamında ise tüyleri diken diken bir ifade kullandı:

"Britanya adındaki ada önümüzdeki birkaç yıl içinde batacak gibi. Eğer gerek duyulursa, bizim hipersonik füzelerimiz yardımcı olacak."

RUS UÇAKLARI YAKLAŞTI, JETLERE ACİL KALKIŞ EMRİ VERİLDİ

Londra-Moskova hattında iplerin iyice gerilirken, İngiliz ve Rus savaş uçaklarının gökyüzünde karşı karşıya geldiği ortaya çıktı. İngiliz hava kuvvetlerine ait Typhoon jetleri, Rus ordusuna ait Tu-142 savaş uçaklarını durdurmak için acil kalkış yaptı.

Doğrudan ve şok tehdit: İngiltere batacak gibi, hipersonik füzelerimiz yardımcı olacak

Yerel medya, uzun menzilli denizaltı avcısı Tu-142'lerin Çarşamba günü İngiliz hava sahasına yaklaştığını, bunun üzerine NATO'nun kararıyla Typhoon jetlerinin havalandığını yazdı.

GÖZLER BUGÜN BEYAZ SARAY'DAKİ RANDEVUDA

Kiev kendisine sağlanan uzun menzilli silahları Rusya topraklarındaki askeri hedeflere yönelik kullanmak istiyor. Mevcut protokoller gereği, bu silahların Ukrayna toprakları içindeki Rus hedefleri üzerinde kullanımına izin veriliyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Perşembe günü Polonya’nın başkenti Varşova’daydı ve 'oluşan yeni durumlara adapte olur şekilde' hareket edeceğiz mesajı verdi.

ingiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de Çarşamba günü Kiev’e yaptığı ziyarette, Rusya’nın İran yapımı balistik füzeleri Ukrayna topraklarında kullanmasının bu konudaki 'tartışmayı değiştirdiğini' söyledi.

Zelenskiy, sürecin gecikmesi nedeniyle, Rusya’nın hedef alınma olasılığı bulunan askeri tesislerini taşımaya başladığını savundu.

ABD lideri Joe Biden’ın bu konudaki kararı İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Cuma günü Beyaz Saray’da yapacağı görüşmede vermesi bekleniyor.

KURSK'TA KARŞI SALDIRI

Ağustos ayının başında Rusya topraklarına giren Ukrayna birliklerine de bir karşı saldırı başlatıldı. Zelenskiy Rusya’nın Kursk bölgesindeki birliklerine saldırdığını doğruladı.

Haberin Devamı

Kiev, 6 Ağustos’ta başlattığı sürpriz saldırıda, 100 yerleşimin bulunduğu 1300 kilometrekarelik bir alanın Ukrayna’nın eline geçtiğini duyurmuştu.

Moskova, Ukrayna kontrolünde olan 10 yerleşimi geri aldıklarını açıkladı. Volodimir Zelenskiy, bu cephedeki durumun Ukrayna planına uygun şekilde geliştiğini savunuyor.