DünyaRusya'da 11 Eylül'ü hatırlatan saldırı! 37 katlı binaya daldı

Rusya'da 11 Eylül'ü hatırlatan saldırı! 37 katlı binaya daldı

26.08.2024 - 11:25 | Son Güncellenme:

Rus ordusu gece yarısından itibaren Ukrayna'yı İran üretimi kamikaze drone Şahid-136'lar ve füze yağmuruna tuttu, birçok şehirde çalan sirenleri patlamalar izledi. Ukraynalılar ise 600 km uzaklıktaki Engels hava üssüne saldırdı, kaydedilen bir video şok etkisi yarattı.

912'nci gününe giren savaşta Ukrayna'nın Ağustos ayı başındaki sürpriz saldırısı, Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez kendi topraklarında kontrolü yitirmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Binlerce asker ve Ukrayna askeri kuzeydoğudaki sınırı kolayca geçip Kursk şehrine doğru ilerledi, Moskova'yı gafil avlayan saldırının ilk sonuçlarından biri Rusya topraklarında fiili bir tampon bölgenin ortaya çıkması oldu.

Üçüncü haftasına çoktan giren sınır ötesi saldırı için Kremlin kontrolündeki Rus medyası her şeyin kontrol altında olduğunu söylese de, cephe hattında işler Rusya'nın istediği gibi gitmiyor. Moskova yönetimi 6 Ağustos tarihinden bu yana Kursk ve daha güneydeki Belgorod bölgelerinde yaşayan yüz binlerce kişiyi tahliye etmek zorunda kaldı.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Pazar akşamı yaptığı açıklamada Kursk bölgesinde iki yerleşimin daha alındığını ve birliklerin bir ila üç kilometre ilerlediğini söyledi.

Haberin Devamı

WP: EN AZ 247 RUS ASKERİ ESİR ALINDI

Amerikan Washington Post gazetesi ise, Ukrayna ordusunun Kursk bölgesindeki sınır ötesi saldırısında en az 247 Rus askerini esir aldığını yazdı. Washington Post gazetecileri sosyal medyada yayınlanan 130'u aşkın video ve fotoğrafı analiz etti ve gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu kaydediliyor.

Rusyada 11 Eylülü hatırlatan saldırı 37 katlı binaya daldı

SİRENLER ÇALDI, PATLAMALAR DUYULDU

Savaşta yeni hafta ise kamikaze silahlı insansız hava araçları (SİHA) saldırılarıyla başladı. Rus ordusu İran üretimi Şahid-136'ları Ukrayna'nın birçok şehrine doğru gece yarısı ateşledi. Kamikaze drone sağanağı nedeniyle kuzeyden başlayarak Harkov, Sumi, Çernihiv, Poltava ve Çerkası gibi yerlerde hava saldırısı sirenleri çaldı.

Kamikaze drone yağmurunu sabah saatlerinde füzeler izledi. Füzeler Rus jetleri ve Karadeniz'deki savaş gemilerinden ateşlenirken, ilk patlamalar Kriyov Rag ve Kropıvnıtski gibi şehirlerde duyuldu.

Rusyada 11 Eylülü hatırlatan saldırı 37 katlı binaya daldı

Devasa füze saldırısında dakikalar sonra Dnipro, Zaporijya, Hmelnitski gibi yerlerde de patlama olduğu haberleri geldi. Bu patlamaları başkent Kiev, Lutsk ve Poltava bölgesini sarsan saldırılar izledi.

AFP muhabirleri Kiev'de patlama sesi duyduklarını bildirirken, Lutsk kentinde bir binayı vuran füze bir kişinin ölümüne neden oldu. Kiev'de halihazırda birçok semtte elektrik ve su kesintileri yaşanıyor.

11 EYLÜL'Ü HATIRLATAN SALDIRI

Rusya tarafında ise ABD'deki 11 Eylül görüntülerini hatırlatan bir saldırı gerçekleşti. Ukraynalıların ateşlediği kamikaze drone, sınıra yaklaşık 600 kilometre uzaklıktaki Saratov şehrinde yüksek katlı bir binaya yerel saatle sabah 06.10'da çarptı.

Haberin Devamı

Volga Nehri'nin kıyısındaki Saratov şehrinin karşısında Engels kenti var. Rus ordusuna ait ünlü hava üssünün yer aldığı Engels'te tam da Rus savaş uçakları Ukrayna'ya füzeler fırlatmak üzere kalkış yaparken drone saldırıları gerçekleşti.

Saratov'daki 37 katlı binanın yanı sıra Engels'teki daha küçük bir binanın çatısına da kamikaze drone çarptı.

Rusyada 11 Eylülü hatırlatan saldırı 37 katlı binaya daldı

Saldırı sonrasında 37 katlı binanın en az üç katının hasar gördüğü gözlendi, Rus yetkililer birçok kişinin yaralandığını ve bir kadının durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Ukrayna saldırısındaki asıl hedef, stratejik bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapan Engels hava üssüydü.

Ukraynalılar, geride kalan 30 ayda birçok kez Engels hava üssündeki jetleri vurmayı başardı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı resmi açıklamada Ukraynalıların fırlattığı 20 kamikaze SİHA'nın düşürüldüğünü savundu. Resmi açıklamada, Saratov bölgesinde dokuz kamikaze drone'nun imha edildiği belirtildi.